Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generalen som aldrig vinner val

Opinionsläget i Alliansen är inte enkelt. När Centerpartiet och Kristdemokraterna stabiliserat sig över fyra procent är det i stället Moderaterna som sjunker som en sten.

Ifrågasättandet av "Valgeneralen", Moderaternas partisekreterare Kent Persson, växer sig nu allt starkare efter EU-valets katastrofresultat 13,65 procent. Ifrågasättandet sker på goda grunder. Partiet har tappat fler än var tredje väljare sedan valet 2010.

– Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form

säger den gamla partiledaren Ulf Adelsohn till Expressen när han får betygsätta Kent Persson.

Jag bestämde mig för att ringa till moderater som varit aktiva samtidigt som Kent Persson i Örebro. Det är trots allt där han byggt upp sin politiska karriär som oppositionspolitiker. Domen som faller är hård.

– Vi var förvånade över Kents utnämning till partisekreterare. Han har ingen historia av att vinna val.

Det är i huvudsak två saker som dyker upp under samtalen. Dels att Kent aldrig vinner val och saknar ett förtroende bland moderata kärnväljare. Dels beskrivs en historia av konflikter mellan Kent och anställda.

Ett oundvikligt ämne är hur tre politiska sekreterare i Örebro kommun sagt upp sig inom loppet av tio månader efter att Kent blev kommunalråd.

Det verkar som att folk inte kan hantera Kent Persson som chef. För mönstret känns igen på det moderata riksdagskansliet.

Efter att Kent utnämndes till partisekreterare valde en av riksdagskansliets inventarier, den biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg att sluta.

Gunilla var inte ensam om det beslutet. Väldigt få av de tjänstemän som var med och arbetade fram en valseger 2006 och 2010 finns i dag kvar på det moderata kansliet.

Gång på gång ställer jag frågan till tjänsteman och politiker i Moderaterna. Om Kent Persson är en så dålig chef varför har han då jobbet kvar?

Svaret jag får är att Fredrik Reinfeldt inte vill se fler negativa rubriker om misslyckade partisekreterare. Innan Kent Persson var Sofia Arkelsten partisekreterare i bara ett år.

Men varför försvara en chef när alla duktiga tjänstemän försvinner? Tjänstemän som varit med och format en valseger 2006 och 2010.

För fyra fortsätta år med en borgerlig regering krävs det en omstart i den moderata valorganisationen. Och partiets ledare måste våga ta tuffa beslut även om det innebär negativa rubriker.

Fredrik Reinfeldt måste skicka ut tydliga signaler till den egna organisationen och till väljarkåren att Moderaterna har vaknat.

Kent Persson måste få sparken.