Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generationsväxling på Gårdscharken Fågelberget

Nu tar dottern Margona Lundgren över och flyttar från Häggenås hem till Gårdscharken Fågelberget utanför Gäddede. Nya friska tag utlovas i den väl inarbetade verksamheten.

– Det ska bli jättekul att driva det här vidare och så roligt det är att flytta hem igen. Om fem år ska det vara full fart här. Då är våra stugor färdigbyggda och vi säljer också cateringmat, och kör hundspann, säger Margona Lundgren.

Fågelberget har blivit som en egen liten by med en egen bygata som skär genom anläggningen. Det ligger byggnader längs båda sidorna. Ett par bostadshus, den före detta ladugården som numera utgör butik och lagringslokal, ett par nya byggnader har tillkommit för produktion.

På ena sidan vägen tar nya gårdsbutiken form, här ska det också bli café för besökare. På den andra sidan ligger förädlingslokalen och intill denna en rök som sprider en kryddig doft över nejden. Sören Lundgren öppnar dörrarna till röken och ett moln väller ut, elden sprakar och därinne hänger killinglår i rader.

– Jag startade det här när jag gick i pension för 13 år sedan. Folk tyckte att jag var tokig som gav mig på något sådant här som pensionär. Men det har gått väldigt bra, säger Sören Lundgren och berättar att verksamheten byggts ut i lagom fart och att kunderna nu finns i hela Sverige.

– Vi får hit kött från köttproducenter sedan förädlar vi dessa och gör olika produkter som korv och olika typer av rökt skinka. Vi ger också kurser till köttproducenter som planerar för egna gårdscharkuterier, säger Sören Lundgren.

Att folk tyckte Sören Lundgren var lite halvtokig som drog på sig ett företag i samband med pension är kanske inte så konstigt med tanke på att han tidigare arbetade som vägkonstruktör.

– Jo det är ett långt steg från vägar till mat. Men pappa har alltid varit intresserad av mat och det är likadant för mig. Jag och min sambo har drivit ICA-butiken i Häggenås i 20 år, berättar Margona Lundgren.

Vid årsskiftet får ICA i Häggenås nya ägare och då kan också Magonas sambo flytta till Fågelberget.

– Att vi haft eget företag tidigare underlättar nu när vi tar över gårdscharken. Som butiksägare är vi vana vid att jobba mycket så det är inget nytt för oss.

Medan Margonas pappa kunnat luta sig mot en pension under tiden han drivit charken ska nu Margona och hennes sambo stå på egna ekonomiska ben och dra in sina löner på verksamheten, är det möjligt?

– Jo gårdscharken är 1,5 tjänster idag och sedan har vi fisketurister för övernattning i de nya stugorna, vi håller också kurser i mathantverk. Försäljningen i gårdsbutiken har potential att öka. Min hobby med hundarna och hundspann är något som jag också ser en möjlighet att få in pengar på. Sammantaget med alla delarna så går det att leva på det här, säger Margona Lundgren med övertygelse.