Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geniet och överklasslynan Hanna Widerstedt

Den svenska avkroken av Interwebb kokar av hat. Hat mot det nya modeoraklet och överklassparodin Hanna Widerstedt vars videoblogg nu sprider sig som en löpeld genom landet.

Rubriker som ”Jag hatar svenska killar”, ”Jag hatar turkar” och ”Jag har fobi för fattiga människor” generar dagligen tusentals ursinniga kommentarer där folk hotar att slå, mörda, lemlästa, stycka, atombomba, våldta och utrota den unga fröken Widerstedt.

Ursinnet är helt distanslöst och få verkar ha stannat upp om hon faktiskt finns på riktigt eller om det är fejk.

Spolier alert. Det ÄR fejk.

Och med sin supersnorkiga videoblogg kliver Hanna Widerstedt fram från ingenstans som ett av de roligaste internetfenomen sedan … tja, jag vet inte vad.

Arga Hitler? Chocolate Rain? Double Rainbow? Carl Bildts twitterfeed?

Bra är det hur som helst. Genialiskt bra.

Widerstedts sågning av bloggkollegan Kissie – där hon använder sig av dockor för att Kissie ska fatta – är en blivande klassiker.

Otroligt elakt. Otroligt smart.

Widerstedts parodi av en självupptagen, fascistisk, fisförnäm, shoppingtokig scandal beauty är galet skicklig samtidsparodi.

Den får P3:s ”Tankesmedjan” att framstå som hopplöst mossig och pretentiös. För att inte tala om ”Solsidan”.

Och det är genuint fascinerande att titta på andra bloggares videosvar till Hanna Widerstedt. Alla går i fällan. Och det i sig är extremt underhållande. Och samtidigt en aning oroväckande.

Det säger en del om samtiden när en sådan som Hanna Widerstedt kan göra en sån uppenbar over-the-top-parodi och så många bara sväljer det. Rakt av.

Detta i ett tidevarv då mockumentären blivit en etablerad genre (”Im still here” om Joaquin Phoenix, ”Spinal Tap”, ”Trailer Park Boys, Peter Jacksons ”Forgotten Silver” med flera) och där vi gång efter annan tvingas revidera sånt vi sett på Youtube – ufo:n, spöken, Bigfoot – och som sedan visat sig vara fejk.

Samtidigt ligger figuren ”Hanna Widerstedt” så nära sina bloggkollegor Kissie, Kenza, Foki, Toki, Kookie och allt vad de heter att man nästan kan förstå att folk inte ser ironin i det hela.

Om man tar ett steg bakåt och betraktar Hanna Widerstedts hjärndöda pladder om fula killar, fattiga människor, turkar, pengar, paraplydrinkar, kläder och väskor framträder dock ganska snart en knivskarp satir av det moderna konsumtionssamhället.

I så måtto är Hanna så vänster man kan bli.

Hennes högläsning av olika älskares sex-sms är kanske ingen samhällssatir i sig, men roligt är det. Förbannat roligt.

Kolla in Hanna Widerstedt redan i dag: The Superhot Swedish Girl Who Will Haunt You To Your Grave.

Er nya idol. Jag lovar.