Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genom odling ska språkkunskapen växa

Det gror och växer i Mörsil. Det är nyanlända som drar upp plantor som senare ska säljas i Kretsloppshuset.
Odlingsprojektet ska göra det lättare för deltagarna att få arbete.

Feizeh Hashemi, Keshvar Ebrahimi och Tsgereda Solomon från Afganistan längtar efter att få riktiga jobb. De har varit på flera praktikplatser inom kommunen. Men har inte fått något napp på arbetsmarknaden.

– Det är bara praktik, praktik och praktik. Men inget jobb, säger Feizeh och ler lite sorgset.

De kämpar för att lära sig språket. Men det går lite sakta.

– Svenska är svårt, förklarar Feizeh flera gånger.

Nu står de tillsammans med de andra deltagarna i projektet Växa i en gammal ladugårdsbyggnad vid Kretsloppshuset där de dragit upp plantor från frön. Det är mycket pyssel med varje planta så att de ska växa sig starka. Deltagarna ska lära sig allt om odling. Men framför allt ska de snabbare lära sig svenska.

Haitham Ali Torfi fungerar som tolk i dag. Han kom till Jämtland för åtta månader sedan och kan redan tala flytande. Haitham har arbetat hårt för att lära sig men så har han vanan inne att studera, han har gått på universitetet i sitt hemland. Det är svårare för dem som aldrig har gått i skola, menar han.

– Hur ska de förstå när de inte gått i skolan. Om man säger att det är ett verb, hur ska det veta vad det är när det inte lärt sig det, säger han.

Karin Ramström, etableringskoordinator, förklarar att det gäller att hitta sätt att sänka tröskeln in till arbetsmarknaden. För det första måste man lära sig språket annars vill inte arbetsgivarna anställa. Men att bara gå på SFI räcker inte. Genom arbetsträning på Växa ska deltagarna kunna bryta sin isolering och få självförtroende.

Tanken är att Växa ska kunna bli ett socialt företag eller en permanent verksamhet i kommunens regi. Även svenskar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden ska få plats i projektet.

När det är dags att sälja plantorna och tomatskörden kan deltagarna träffa kunderna i Kretsloppshuset där försäljningen ska ske.

– Om en månad när det blir många turister så kommer de lära sig jättesnabbt, menar Karin.

Hon har stora förhoppningar om att nyanlända ska få jobb. Hon träffar många arbetsgivare som visat nyfikenhet och intresse för de nyanlända. Några har redan fått jobb i Åre. Och fler kommer att få jobb, menar Karin.