Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Genomklappning" för Moderaterna

Moderaterna tappar runt 5 procent jämfört med EU-valet 2009, enligt SVT:s stora valundersökning. Man tappar också platsen som näst största parti. Statsvetaren Jonas Hinnfors kallar resultatet en "genomklappning".

Annons

Moderaterna får 13,6 procent i EU-valet, enligt de första valresultaten vid 23-tiden på kvällen, att jämföra med nästan 19 procent 2009.

– Bitter ska man aldrig vara. Men med de här siffrorna är det ett bakslag, säger Gunnar Hökmark, Moderaternas toppnamn.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt medgav att det var en jobbig söndag.

– Det var tungt att vara regeringsparti i kväll, säger Reinfeldt.

Han pekar samtidigt på att Moderaterna har fått en helt ny motståndare i svensk politik, med den stora grupp partier till vänster om Socialdemokraterna.

– Vi ska ta det här på rätt sätt. Vi förstår att vi har fått en hälsning från väljarna. Vi har förstått att det här inte var vår kväll.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap talar om att kvällens siffror innebär en "genomklappning" för Moderaterna.

– De har tappat mer än vad man kunde tro. Det får nog faktiskt betydelse för bilden av partiet även inför riksdagsvalet. Resultatet är så dåligt att det inte går att vifta bort.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, använder samma ordval som Hinnfors.

– Det är en fullständig genomklappning för Moderaterna. Jag blev fullständigt häpen när jag hörde det. Det är väl Hökmarkeffekten som har gått in med full kraft.

TT: Vad menar du med Hökmarkeffekten?

– Det är de gamla moderaterna när de var som surast som har kampanjat. De har haft en ganska traditionell och hård högerpolitik, och vi har inte det samhällsklimatet i Sverige i dag, säger Sjöstedt.

Men som de flesta M-politiker TT talar med på partiets valvaka tror Gunnar Hökmark att valresultatet i EU-valet är i princip oväsentligt för valet till riksdagen i höst. I stället lyfter han likt partisekreteraren Kent Persson fram Socialdemokraternas problem att de har tre stora vänsterpartier att relatera sig till efter FI:s stora framgångar.

– Svenska vänstern stöps om och partierna till vänster om Socialdemokraterna är nu väsentligt större än Socialdemokraterna. Bilden av det regeringsalternativet är inte särskilt bra, säger Hökmark.

TT