Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghader väntar på avvisning i Gävle

Ghader Ghalamere sitter på Migrationsverkets förvar i Gävle och väntar på avvisning till Iran där han måste vara tills han kan återvända till sin familj i Sverige. Han låter dämpad efter ett kaos-artat dygn.
– Jag vet inget om vad som händer nu, säger han.

Sedan onsdagskvällen har det varit tumultartat kring Ghader som bott i Sverige i snart sex år. Det var då polisen i Östersund hämtade honom från bostaden i Torvalla.

Meningen var att han skulle ta flyget tidigt torsdag morgon från Frösön till Arlanda för vidare transport till Iran. Men stormningen av flygplatsen av hans familj och den protest som övriga passagerare visade mot avvisningen gjorde att Ghader togs av planet.

Nu har han i stället via polistransport tagits till Migrationsverkets förvar i Gävle. Det sista försöket att stoppa utvisningen misslyckades, de skäl som angavs för att han skulle få sin ansökan om uppehållstillstånd prövad i Sverige i stället, avslogs under torsdagskvällen.

På fredag morgon når ÖP Ghader på telefon. Han sitter tillsammans med andra som ska utvisas, berättar han och han vet inget om vad som planeras för honom.

– De har bara sagt att de tar hand om mig här tills jag skickas till Iran, säger han.

Vem ska möta dig, har polisen berättat det för dig?

– Säkerhetspolisen väntar på mig. De kommer att ta mig direkt.

Ghader skrattar torrt när han säger det. Han är livrädd för att återvända till Iran som han flydde från för många år sedan. Enligt prövningen av Ghaders fall finns inga ömmande skäl för att han ska slippa vänta på uppehållstillstånd i Iran. Det är där han måste ordna med papper och ansöka om uppehållstillstånd, helt enkelt enligt grundregeln.

Eftersom han har familj i Sverige kommer han sedan med all största sannolikhet att beviljas uppehållstillstånd.

– Jag skulle kunna åka till Turkiet och söka därifrån. Jag har inga problem med Turkiet, säger Ghader väl medveten om att han har fått höra att det inte går.

Han är orolig för vad som nu händer.

– Jag har frågat polisen om de kan lova min familj att jag kommer att komma tillbaka till dem, men de säger att det inte är deras problem. Vad som händer mig i Iran bryr de sig inte om.