Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghader: "Varför ska vi vara så hårda?"

Ghader Ghalamere kämpade för sitt liv på Åre Östersund Airport. Efter massiva protester kom han aldrig med planet som skulle ta honom till Iran och en fruktad dödsdom. Nu söker han asyl på nytt.

Ghader har tillbringat hela sommaren hemma i Torvalla och har fått viss distans till händelserna i våras. Men han är fortfarande fruktansvärt besviken och upprörd över svensk migrationspolitik.

– Om man bara har lite respekt för mänskliga rättigheter, internationella konventioner och barns rättigheter så ska det inte gå till så här.

– Moderaterna är katastrof och jag hoppas att "högerregimen" försvinner efter valet.

Sedan Ghader kom till Sverige 2008 har han försökt att få uppehållstillstånd, men han har fått avslag på både ansökan och överklagan. Till saken hör att Ghader har starka skäl att få stanna i Sverige på grund av familjeanknytning.

Han bor tillsammans med fru och barn som är svenska medborgare. Men enligt det i många fall kritiserade regelverket så måste en person som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd söka från hemlandet när det kommer till anhöriganknytning. I Ghaders fall Iran.

Det var med bakgrund i detta som turerna kring hans uppehållstillstånd fick sin kulmen i våras. Sedan dess har regelverket förändrats något.

För Ghader har det varit uteslutet att återvända till Iran. Hemma i bostaden visar han bilder från sin tid som kurdisk gerillasoldat. Han berättar att de använde vapen för att skydda sig mot den iranska regimen.

– Vi var inte terrorister och vi ville inte ha krig med någon. Vi slogs för demokrati och kurdernas rättigheter.

I dag är hans vänner från gerillan spridda över världen. Han har vänner i Norge, Holland och Kanada.

– Jag var emot regimen, de skulle ta mig direkt om jag återvände.

Det var morgonen 10 april som allt ställdes på sin spets. Ghader skulle transporteras med flyg från Frösön till Arlanda för vidare färd mot Iran. Vänsterpartisten Malin Björk som var med på planet organiserade en bältesstrejk, organisationen ingen människa är illegal protesterade och anhöriga stormade flygplatsen.

Ghader själv gjorde allt han kunde för att inte samarbeta. Han protesterade högljutt och vred sig på marken. Utvisningen stoppades och Ghader fraktades till Migrationsverkets förvar i Gävle.

– Om det inte varit för media, ingen människa är illegal, min familj och mina vänner så hade jag varit död i dag.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i övriga Sverige och stora delar av världen. Iransk media skrev om protesterna och beskrev Ghader i negativa ordalag. I ett slag hade hotbilden mot Ghader förvärrats ytterligare.

Den 15 april beviljades Ghader en ny prövning då Migrationsverket konstaterade att det framkommit nya omständigheter i ärendet. Strax därefter, den fjärde maj, preskriberades Ghaders beslut om utvisning och han kunde därför ansöka om uppehållstillstånd på nytt.

Nu får Ghader sina asylskäl prövade på nytt. I januari ska han på intervju i Boden. Under tiden får han vänta. Han är fruktansvärt besviken på alliansregeringen och den svenska migrationspolitiken.

– Varför ska vi vara så hårda?

– Det är ett systemfel när Migrationsverkets beslut i praktiken innebär: "Du ska åka tillbaka till Iran och bli hängd, sen kan du gå till svenska ambassaden i Teheran och lämna in din ansökan – så säger reglerna."

I september hoppas Ghader få fira dubbelt. Dels fyller han år, dels är det val.

Läs mer:

Anhöriga stormade flygplatsen

Hon protesterade på planet

Protest på Frösön i iransk media

800 demonstrerade för Ghader

Han frias från flygplatsintrång