Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghaders utvisning stoppades i sista sekund

Ghader Ghalameres advokat i Östersund lämnade in nya uppgifter till Migrationsverket och avvisningen hävdes tillfälligt.
– Hans ärende är inte prövat ordentligt, säger Jorge Concha.

Ghader Ghalamere har levt i Sverige i sex år, hela tiden utan uppehållstillstånd. Han har under tiden som asylsökande blivit pappa i Sverige, till en fyraårig pojke och en liten flicka på två månader. De är svenska medborgare och familjen bor i Torvalla.

Alla ansökningar om uppehållstillstånd och asylskäl som prövats, överklagats och avslagits sedan Ghader kom till Sverige avslutades i fjol. Före jul fick Östersundspolisen uppdraget att avvisa honom.

Han kommer med all största sannolikhet att få uppehållstillstånd, han har ju familj här, men det anses inte finnas några skäl att han ska få göra undantag från grundregeln, att ansöka om uppehållstillstånd i hemlandet. Trots att Ghader Ghalamere stred i en kurdisk gerillagrupp mot regimen och flydde Iran betraktas han som en vanlig medborgare som kan åka hem och ordna med sina papper.

Men när polisen kom för att hämta honom under onsdagskvällen larmades hans gamla advokat som skickade in en ansökan till Migrationsverket om inhibition av verkställigheten. Under torsdagen kompletterade han med ytterligare skäl till varför inte Ghader kan åka.

Bevisbördan för att Ghader riskerar livet om han återvänder ligger på honom själv. Det är hans advokat som ska visa varför det är farligt. Nu måste han dessutom visa varför de nya skälen inte tagits upp förr.

– Jag har tagit fram akten igen och det var så hastigt när allt prövades. Hans fall är inte prövat ordentligt. Han fick avslag på formella skäl, säger Jorge Conchas.

Migrationsverket hävde tillfälligt avvisningen under dagen. Ghader själv togs omhand av polisen och efter tumultet på flyget skickades han i bil till Gävle.

Tofigh Mohammadi, ordförande för iranska flyktingar i Göteborg, menar att det inte går att åka tillbaka om man har varit politiskt aktiv.

– Jag ska inte säga att han kommer att avrättas men han kommer att utsättas för tortyr.

Vad som händer med dem som liknande Ghader Ghalamere tvingas söka tillstånd från Iran vet inte Migrationsverket. Krav på uppföljning saknas.