Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GI-metoden känd för 100 år sedan

Margareta Mohlin i Sveg hittade en rad spännande saker då hon bläddrade igenom sin fästman Olles kokböcker. Bland annat beskrevs det som nu kallas GI- metoden som en bra mathållning för korpulenta.

– Olle har två kokböcker, en som är 100 år och en som är modern, men han använder ingen av dem, avslöjar Margareta Mohlin som hittat en del guldkorn både i receptväg som i läsvärde.

– Det är ganska intressant läsning, mycket fungerar även i dag, säger Margareta Mohlin som bland annat hittade en diet för överviktiga som liknar det som nu kallas Atkinsdieten eller GI-metoden. Dieten fanns alltså redan innan den fått sitt namn, konstaterar hon.

som heter Praktisk kokbok för hemmet, skriven av Hanna Kamke, tryckt 1910, kan man läsa hur man går tillväga för att komma tillrätta med korpulens: Professor Ebstein i Göttingen förordar för personer, som lida af fetma, att inskränka förtärandet af bröd, potatis, socker och sötsaker, men att i stället hålla sig till kött och ägghviterika grönsaker, såsom sparris, skidfrukter, spenat och kålarterna. Fett bör ej uteslutas utan kunna både feta såser och smör förtäras.

beskrivs även för sjukdomar som feber, inflammationer, gikt, reumatism, skofler, dålig mage, sockersjuka, njurlidande, kräfta, andtäppa med mera.

– Jag har inte hunnit läsa igenom hela boken men den verkar riktigt spännande så jag ska göra det när jag får tid över.

ÖP:s reporter hann också ögna igenom och intressant är att man redan på 1900-talets början verkade tycka att det mesta var bättre förr.

Bland annat står följande om stränghet: ”Det är stränghet som fordras i vår slappa tid. Man säger att mildhet är makt, vi vilja ej neka därtill, men stränghet, om ock parad med mildhet och framför allt rättvisa, fordras i hög grad för den ouppfostrade människan.”