Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gick ett halvår med lossad lårmuskulatur

Patienten sökte hälsocentral efter att ha halkat och läkaren bedömde att smärtan i muskeln på baksidan av låret berodde på en sträckning. Men muskulaturen hade lossnat.

Annons

Vid läkarbesöket ordinerades lokal Voltarenbehandling och lindning för att minska blödning. Ett halvår senare kom patienten åter till hälsocentralen på grund av besvär i det skadade benet. Läkaren gav rådet att ta hjälp av sjukgymnast och dessutom gjordes en magnetkameraundersökning som visade att den bakre lårmuskulaturen hade lossnat från sitt fäste på bäckenbenet. Några månader senare opererades patienten, men har trots rehabiliteringsinsatser inte blivit helt återställd från skadan.

Händelsen har utretts av Inspektionen för vård- och omsorg, IVO. Jämtlands läns landsting har angett att skadan är sällsynt och att det inte fanns lokalt vårdprogram för en sådan skada. Bristande kommunikation mellan läkare och patient gällande tiden för att på nytt söka vård om förbättring har uteblivit anges också som orsak till den fördröjda diagnosen.

Sedan händelsen inträffade har en rad åtgärder vidtagits, bland annat har en rutin införts som innebär att patienter med skada alltid ska få tid för återbesök. IVO anser att landstinget vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.