Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifter kan finnas kvar i marken

Östersunds kommun jagar giftiga utsläpp i Storsjön för att slippa en miljöskandal till.

Det är ju bra, men man kan undra vilka giftiga partiklar som grävs fram på området nedanför spårområdet vid centralen, där det ska byggas bostäder för de bättre bemedlade.

Området har ju tidigare varit kolupplag, räls- och sliperupplag och skrotningsplats för utrangerade lok och järnvägsvagnar. Vagnarna eldades ur innan de skars i stora bitar för transport till skrotfirmor.

Om jag inte är helt fel underrättad var underreden till vagnar målade med en blymönjefärg som inte helt modstod eldens kraft utan brann och rann ner på marken. En del sipprade nog ner i sjön.

Nu är frågan hur mycket från vagnseldandet, slipersimpregneringen och det som lakat ur kolupplagen som finns kvar i marken.

Vad händer när de kommer i rörelse när det grävs för husbyggen, och hur ska det vatten som förmodligen tränger upp från sjön hanteras? Pumpas ut i Storsjön eller anlita Sakab för rening? Blir säkert en nätt summa för den hanteringen.

Frågan om eventuella giftiga utsläpp i sjön är ju inte en lokal fråga för Östersundspolitikerna utan berör alla nedströms mot Ås, Krokom och vidare längs Indalsälven.

Ett förtydligande från Östersunds styrande vore inte fel, hur det förhåller sig med giftigheten på den aktuella platsen och hur ni tänker.

För övrigt kan området vara utfyllt med allsköns bråte både från stadens och järnvägens verksamheter.

Johnny Åkerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel