Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifter rinner ut i Indalsälven

Länsstyrelsen går hårt åt Jämtkraft, som anmäls till åklagaren för två skiljda miljöbrott. Hos åklagaren avgörs om kraftbolaget kommer att dras inför rätta två gånger om.

Annons

Det ena miljöbrottet handlar om det nybyggda kraftverket i Hissmofors. I samband med bygget fick Jämtkraft tillåtelse att deponera så kallade inerta material på området. Inert material är sådant som inte förändras fysikaliskt, kemiskt eller biologiskt under lagring.

Nu visar det sig att man i samma deponi tippat ytmassor från området och där fanns ju tidigare Hissmoforsfabriken som obekymrat spred miljögifter under flera decennier.

Därmed finns det en överhängande risk att gifter nu lakas ut i älven.

Det andra misstänkta miljöbrottet rör kraftvärmeverket i Lugnvik. Där har det funnits ett tillstånd att varje år ta ut 350 000 kubikmeter vatten från Storsjön. Vattnet har använts för kylning.

Men det har visat sig att Jämtkraft inte haft utrustning för att mäta det totala vattenuttaget. För 2011 ledde det till exempel till ett uttag som var två och en halv gång det tillåtna.

På senare år har dessutom processen i kraftvärmeverket ändrats så att det inte längre behövs lika mycket kylvatten. Ändå har uttaget tuffat på som tidigare.