Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftfri miljö prioriterat mål

Hej Helena! Vad bra att du lyfter frågan om giftfri miljö, ett av länets prioriterade miljömål.

I slutet av november arrangerade länsstyrelsen, Jegreliusinstitutet, landstinget och Mittuniversitet tre seminarier om just farliga kemiska ämnen i vår vardag. Fokus då var bland annat på förskolemiljön.

Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk deltog också med sin kunskap som föreläsare.

Vi planerar att arbeta vidare för en giftfri vardag under 2015, i form av utåtriktade aktiviteter.

Allmänheten har ju en viktig roll i arbetet med att skapa en giftfri vardag, inte minst som konsument. Vi vill därför tipsa dig som privatperson att hålla utkik efter mer information hos våra organisationer. Och du är hjärtligt välkommen att engagera dig.

På länsstyrelsens hemsida finns en broschyr med tio tips på vad man kan göra i sin vardag för att minska exponeringen för farliga kemiska ämnen, samt ett frågeformulär som kan lämnas i butik.

Om många använder formuläret kan det hjälpa handeln i deras arbete att välja bort farliga kemiska ämnen när de väljer produkter.

Det är av stort värde att vi alla är aktiva och frågvisa konsumenter och frågar om varan kan innehålla skadliga ämnen, då lagstiftningen inte är heltäckande inom området kemikalier i varor.

Anna Löfholm och Jimmy Nilsson

Länsstyrelsen Jämtlands län

Lena Stigh

Jegreliusinstitutet

Linda Forss

Mittuniversitetet

Åsa Paletun

Jämtlands läns landsting

Maria Byström

Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk, arrangörer av seminariet Giftfri Jul

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel