Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giganternas comeback när Jämtland Basket gästar Umeå

Tisdag. Basketligan herr: 19:04: Umeå-Jämtland

Annons

Läget i lagen

Jämtland: fyra segrar på de fem senaste. Formstarkt.

Efter att ha haft svårt med att vinna mot lagen runtomkring i tabellen, lyckades Jämtland förra tisdagen hemmaslå Borås.

Läs också: Gehrke segrande ur tränarduellen när hans Jämtland hemmaslog Borås

– Vi har spelat flera jämna matcher som ändå slutat med förlust för oss, så det kändes skönt att äntligen knipa en seger nu senast, säger Torbjörn Gehrke och berättar fortsättningsvis att man ser på bortamatchen mot Umeå som en helt vanlig match i serien och att man inte lägger någon större vikt vid någon av matcherna.

– Alla lag i ligan är jämna bortsett från Malbas som hamnat lite på efterkälken. Annars har alla lag chans att slå alla.

Dino Cinac saknades förra matchen, är han redo för spel?

– Ja, Dino är spelklar och redo, säger Gehrke.

En frisk, poängspelande Dino Cinac är ruskigt viktig för sitt Jämtland och coach Gehrke är nöjd över att ha sin storstjärna tillbaka.

– På kort sikt klarar vi oss hyfsat, men kollar man på lång sikt känns det skönt att få tillbaka en sådan stor, stark och dominant spelare som ju ändå Dino är. Med en sådan spelare borta ökar risken för skador på våra andra spelare som får spela ännu mer än de brukar, säger han och tillägger att laget annars mår bra, och att man bortsett från några småskavanker är redo för match.

På tal om comebacker, blev det i förra veckan officiellt att det förra stjärnskottet Rudy Mbemba skrev på för Umeå för resten av säsongen. Efter att ha gjort succé i Sverige och varit nära att bli NBA–draftad 2008 stängdes han av för dopingbrott och var borta från basketen i över ett år. Efter en sejour i Marocko är han nu tillbaka i svensk basket igen.

I sin comeback gjorde han inte mindre än 28 poäng för sitt Umeå och har bevisligen mer att ge.

– Självklart får vi se upp med honom, det är en otroligt skicklig spelare som kommer bli en stor injektion för sitt Umeå, svarar Gehrke på frågan om hur han känner kring värvningen av Mbemba.

– Han kommer till ett lag som haft det tungt ett tag och är i behov av poäng efter en svag säsongsinledning, vilket jag vet att de kommer börja ta nu efter detta tillskottet.

Hur ska ni stoppa honom? Han var ju trots allt en av svensk baskets största talanger någonsin för ett par år sedan.

– Självklart kommer vi anpassa oss, en sådan kompetent spelare kan göra stor skillnad och vi ska göra vad vi kan för att stoppa honom, avslutar Gehrke innan vi lägger på luren.

Umeå: Johan Pierre, Albin Frank, Gerald Williams och Magnus Haney har alla varit sargade till och från under säsongsstarten och det är oklart om de kommer till spel.

Notera:

Två av seriens fem bästa poängplockare ställs mot varandra. Mike Bruesewitz med sina 214 poäng mot Terrence Rönnestad Oglesby på 196.

Senaste matcher:

Jämtland: 2–1 i matcher. 90–84 mot Borås, 94–80 mot Nässjö, 77–98 mot Uppsala.

Umeå: 1–2 i matcher. 108–80 mot Malbas, 75–82 mot Uppsala, 85–89 mot Nässjö.

Statistik:

Poäng: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 19,5, 2) James Washington III, Borås 18,9, 3) Alexander Lindqvist, Uppsala 17,2.

Returer: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 8,8, 2) Joakim Kjellbom, Norrköping 8,4, 3) Yannick Anzuluni, Luleå 7,9.

Assists: 1) Jabril Durham, Jämtland 7.2, 2) James Washington III, Borås 5,8, 3) Jonathan Person, Uppsala 4,7.