Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gimdalen firar sitt fibernät

Målet är fiber i varje by. Först ut är Gimdalen som i går firade med lunch till inbjudna från grannbyar, myndigheter och departement.

Det var ingen tvekan om att alla fick veta hur jobbigt det har varit för byns frivilliga.

– Visst är jag stolt över vad vi har gjort men jag skulle aldrig vilja göra om det, säger Kent Sefastsson, ordförande i den fiberförening som bildades när Gimdalen blev pilotprojekt i Bräcke.

Han stod i går i dörren till Kullagården och hälsade på den ena efter den andra som kom genom skogen för att vara med om den historiska dagen när fibern firades. Själv har Kent räknat fram över 1 000 timmar ideellt arbetad tid. Han har styrelsekamrater med samma summor.

"Hur mycket tid kan man begära att enskilda personer ska lägga ner?", stod det på pappret med synpunkter som överräcktes till regeringens ansvariga för Sveriges bredbandsstrategi, Jacob Bohlin, och representanter för Post- och Telestyrelsen. Sedan följde en detaljerad redogörelse över nästan två års arbete med möten, planering, avtal, upphandlingar, dispenser och inte minst konsekvensbeskrivningar av miljö och fornlämningar.

– Det som har varit positivt är gemenskapen i byn och entreprenörerna har varit makalöst bra, säger Kent Sefastsson som i övrigt skakar på huvudet åt all byråkrati.

Många kommer att be honom berätta om resan fram till fiber. Bräcke kommun lovar att alla byar ska få fiber. Men allt hänger på att det finns pengar att söka för landsbygdsutveckling. Det krävs också en stor insats av bygemenskapen.

– Det är den största investeringen som görs i kommunen, på 60-70 miljoner kronor, och den kommer att göras av frivilliga amatörer, säger Erik Magnusson som är Kent Sefastssons motsvarighet i Pilgrimstad.

Samtliga fastboende i Gimdalen har kopplat in sig, totalt 73 anslutningar med 14 i Nyhem inräknade. Uppskattningsvis kostar anslutningen 9 250 kronor per hus inklusive grävning. Men bidragspengarna från länsstyrelsen betalas inte ut förrän Gimdalen kan visa sina kvitton. Alltså ligger alla ute med stora summor, berättar Kent Sefastsson.

– Och rädslan finns att man måste betala tillbaka bidrag om man inte följer upphandlingsreglerna, säger Erik Magnusson.

Jacob Bohlin vid Näringsdepartementet var en av de inbjudna och berättade att staten har lagt 2,2 miljarder kronor på fiberbidrag sedan 2008:

– Ja, så lite är det. Vi behöver mer pengar. Vi förstår helt klart att det är mycket ideellt arbete och mycket jobb och därför är den här frågan prioriterad för regeringen, att det blir enklare. Men vi har formella krav från EU att följa också.

--------------------------

I och med dragningen av fiber in till Gimdalen hoppas byn att marknaden inte längre ska kunna skylla på dålig lönsamhet när det gäller mobilmasten. Nu finns ju fiber och då kan också mobilmasten uppgraderas till 3 och 4 G.

– Så fibern är en bit på väg, säger Kent Sefastsson, Gimdalen.

--------------------------

Hjälp ÖP med kartläggningen av länets mobilnät. Surfa in på:

http://op.se/nyheter/mobilkartan