Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Girigheten förstör det svenska näringslivet

Många svenskar torde inse att när en av landets rikaste och mäktigaste män står på en bolagsstämma och ljuger för 1500 aktieägare när han sade, att löneökningarna i SEB blir måttliga och dess vd fått löneökning med 2 miljoner eller 28 procent per månad så är det hög tid att lämna det företaget!

Vid förra krisen för 20 år sedan var det Nordbanken som gjort bort sig och fick drygt 60 miljarder (10 000 kronor per skattebetalare) så var det inte många som reagerade. Därför är vi nu i en än värre situation! Enda sättet att få stopp på slöseri, rofferi och girighet är att du som kund lämnar banken eller företaget, som hanterar dina tillgångar vårdslöst som till exempel omotiverade bonusar eller andra löneförmåner!

En av våra stora banker behövde ingen hjälp vid den förra krisen! Vidare finns det några småbanker som också är seriösa! Störst är inte alltid bäst, nu börjar det luta åt att de är i regel sämst! Vad ska vi tro om det senaste med AMF pensions avkastning som förra året var minus 6,6 procent och återtag på pensionskapitalet med 17 miljarder? Och dess chefer, som ändå vill ha bonusar, som skulle tas från våra pensioner? Pensioner är ju inbetalda pengar, att ta ifrån dem eller minska dem är ju stöld, varför åtalas inte tjuvarna?

Men dessvärre tror jag att det som pågår bara är toppen av ett isberg! Med alla spekulationer, girighetsaffärer som Swedbank har bakom sig i Baltländerna och ledningarna för våra fem AP-fonder samt alla andra taskspel så är det inte bara mitt förtroende som är nere på nollstrecket.

För 20–30 år sedan hade en vd i små och mindre företag tre till fem gånger mer i lön än de anställda, i de större och storföretagen fem till tio gånger större än de anställdas medellön. Nu har vi vd:ar som har 50–100 gånger mer än mannen på golvet!

Verkan; de anställda på verkstadsgolvet blir förbannade på girigheten, orättvisorna och tappar motivation och arbetslust. Produktion, effektivitet och innovationer minskar i stället för som tidigare ständigt öka! Sistnämnda har synts allt tydligare det senaste decenniet i form av sämre konkurrenskraft på världsmarknaden och allt fler företag som flyttar sin verksamhet till låglöneländer.

Vår situation avspeglas också tydligt i antalet inlämnade patentansökningar, som halverats de senaste fem åren. Företagens p-ansökningar, som tidigare utgjorde mer än hälften av alla har minskat mest. Den mest sannolika orsaken är; att de kreativa, innovatörerna och uppfinnarna på företagen har tappat lust och motivation att vara uppfinningsrika.

Erland Lundgren

Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel