Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gitarrhjälten gillar Lits svängiga ankor

Jämtlands svar på Jimi Hendrix släpper ny skiva med trumpetsolon från Hawaii.

Och snart spelar de med en ärrad gitarrhjälte - i Polen

Annons

Stefan Edfeldt och hans kumpaner i powertrion "Ducks can groove" med bas i Lit, har det senaste decenniet gett ut en rad skivor med eget material som utvecklar det musikaliska arvet från Jimi Hendrix.

Förutom en ren coverskiva med Jimis låtar handlar det om eget material som Stefan skriver. Gruppen har flera gånger bjudits in att spela i New York på hyllningskonserter för Hendrix och fått alltmer framträdande plats där.

– Ett par gånger har vi spelat där med gitarristen Larry Coryell och det har verkligen klickat mellan oss.

Coryell slog igenom på sent 60-tal med nyskapande "Duster" med Gary Burton, en skiva som fick maxbetyg i Down Beat och klassas som den första fusionskivan. Senare har han spelat med allt från Clapton till hela jazzeliten och just hans gränsöverskridande spel har hyllats.

På ankornas förra skiva finns en hälsning från Coryell, vilket visar att han gillar deras musik.

– 29 oktober är vi på en stor festival i Polen för att göra en hel konsert tillsammans med honom på scen. Vi backar honom, men han spelar också vårt material med oss. Karln är 72 år, men hur vital som helst. Det här är jättestort för oss.

Samtidigt är de på väg att släppa en färsk ep med fyra låtar där trion samarbetar med meriterade jazztrumpetaren Roy Okutani, född på Hawaii och till vardags musiklärare på Birka folkhögskola.

– Jag hörde Roys trio på jazzköket i våras och blev helt golvad. Så när vi skulle spela in de nya låtarna frågade jag om han ville medverka.

Svaret blev ja och Roy har lagt sitt personliga blås i efterhand på två av skivans fyra spår. Om allt går som det ska kommer de fyra musikerna att ha en releasespelning inom några veckor på Jazzköket, det kan bli hur bra som helst.

– De nya låtarna blandar funkigt och ganska ambient och flytande slingor, men jag har också försökt förenkla dem, förut var det väldigt mycket delar i varje komposition.

– Just nu känns allt verkligen bra, vi spelar precis den musik vi gillar och med musiker vi gillar, det kan inte bli så mycket bättre.

Stadig trummis i "Ducks can groove" är multiinstrumentalisten Erik Edlund, två basister brukar alternera och på skivan och spelningarna i Polen är det Göran Backlund som medverkar.