Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gitte berättar om minuterna efter skottdramat

I fredags avslutades rättegången mot den misstänkte attentatsmannen som anklagas för att ha skjutit imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012.
Gitte Edman, som kom till trappuppgången ett par minuter efter skotten, berättar nu för första gången om händelsen i trappuppgången.

Den första utomstående som anlände till platsen var Gitte Edman. Hon har vittnat under rättegången mot den misstänkte skytten.

– Jag kom strax efter händelsen och såg mannen ligga i trappuppgången kraftigt blödande. Hans fru var också där, säger Gitte Edman.

Hon arbetar inom hemvården som har kontor i samma trappuppgång. Den här dagen hade hon tagit bilen hemifrån efter sin lunchpaus.

– Efter att ha konstaterat att han levde kontaktade jag larmcentralen och några av mina kollegor kom dit för att hjälpa till.

Det var då inte klarlagt på vilket sätt Nazarov var skadad.

– Jag trodde naturligtvis att han hade ramlat. Det blödde kraftigt men jag kunde väl inte drömma om att han hade blivit skjuten, säger Gitte Edman.

Gitte var snabb med att lägga tryckförband på såren som det rann blod från.

– Mina kollegor hämtade ett slags underlägg som man har på sängar som jag kunde stå i för att inte halka omkring, jag var fullständigt nerblodad.

Samtidigt anlände fler och fler människor till platsen.

– Jag hörde de anhöriga prata om att vi skulle kontakta polisen och att det var ett attentat men det verkade helt overkligt.

Efter ett par timmar förhördes hon första gången.

– Först informerades jag om att det att var ett våldsdåd, det dröjde ytterligare något förhör innan jag fick reda på att någon skjutit honom.

Första veckan var poliskontakterna täta.

– Jag hade kontakt med polisen varje dag första tiden. De ställde verkligen upp och jag har fått så mycket stöd av dem.

Overklighetskänslan att hamna i en attentatssituation med förmodade politiska motiv var påtaglig för Gitte veckan efter skjutningen.

– Jag var inte riktigt mig själv ett tag efteråt. Det var ett riktigt tumult i huvudet på mig. Att det kan hända sådana här saker så nära inpå kändes rent overkligt. Jag sjukskrev mig inte någonting men besökte en kurator några gånger tiden efteråt.

När tingsrättsförhandlingarna mot det par som misstänktes ha hjälpt attentatsmannen avslutats sommaren 2012 försvann händelsen ur medvetandet och Gitta glömde nästan det hela.

– Men sedan ringde de i somras och ville ha kompletterande förför och då vaknade det igen.

Efter att inkallelsen till rättegången kommit steg nervositeten.

– Det är en så ovanlig situation så jag var väldigt nerfös inför förhandlingarna. När jag väl var på plats släppte det och jag tycker att allt gick bra. Även om det har gått lång tid så minns jag det som om det hände i går.

Har du någon gång varit orolig för din egen säkerhet?

– Nej, jag har aldrig varit rädd även om en del har frågat om jag inte är orolig. Jag kom ju till platsen bara ett par minuter efter skotten men jag har ju ändå ingenting med det här att göra, jag kan ju inte utgöra något hot mot någon. Ibland har jag däremot tänkt på vad som skulle ha kunnat hända om jag bara hade kommit två minuter tidigare och klivit rakt in i händelsen.

Gitte har noggrant följt med i nyhetsrapporteringen om mordförsöket men har fram till nu valt att inte figurera själv i media.

– Det har varit en hel del uppmärksamhet kring skotten, inte minst från utländsk media. En tysk dokumentärfilmare har även hört av sig men jag har sagt nej.

Nu, när rättegången är över känner hon sig mer bekväm med att tala om det som inträffat.

– Det känns som om det är över för min del och nu skulle jag helst av allt bara vilja glömma det hela.

Läs även:

Unikt åtal: Diktatur pekas ut för attentat mot imamen i Strömsund

Misstänkt utlämnad för attentatet mot imamen i Strömsund

Rättegången mot misstänkte skytten inleds