Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde resa med livet som insats

Varannan dag de senaste 20 åren har brodern Georgi ringt från Bulgarien till sin syster i Östersund. När hon inte längre svarade blev han orolig och skrapade ihop pengar till en biljett för att söka reda på henne. Det blev en resa med livet som insats.

Zivka Nöjdberg bor i Östersund. Det har hon gjort de senaste 20 åren, detta efter att ha träffat sin jämtländske make på en strand vid Svarta havet. Kärleken de två emellan gjorde att hon flyttade till Östersund.

Hon lämnade resten av sin släkt och vänner hemma i Bulgarien. Hon har två bröder, varav Georgi 73 år, är hennes absoluta favorit. Han har alltid varit hennes stora stöd i livet. Georgi har aldrig lämnat henne, hon har alltid varit hans ögonsten även om flera hundra mil skiljt dem åt.

Varannan dag i 20 år har han gått till postkontoret i hemstaden Balchik och telefonerat till systern Zivka i Östersund. Men plötsligt svarade hon inte längre. Ovissheten och oron kring vad som hänt systern blev honom övermäktig.

Han skrapade då ihop pengar till den långa resan från Bulgarien till Östersund för att få reda på vad som hänt henne. Buss till Sofia, flyg till München, vidare till Arlanda för att slutligen landa i Östersund. Georgi är inte överdrivet resvan. Han kan inte ett ord engelska.

– Tack vare en hjälpsam person på flygplatsen fick jag ett hotellrum i Östersund där jag kunde sova ut innan sökandet efter min kära syster inleddes, berättar Georgi.

Några fler nätter på hotell blev det inte. Sökandet efter systern pågick dag och natt, i affärer och på Östersunds gator.

En morgon stoppade polisen honom då han gick på fel sida vägen. Det blev hans räddning.

Polisen tog honom till polisstationen, och letade rätt på en tolk med vars hjälp bilden klarnade. Georgi var vid det laget mycket trött, sliten och frusen.

– Han hade ingen adress till mig i Östersund, bara mobilnumret. Och min mobiltelefon var stängd eftersom jag inte kunnat betala telefonräkningen. Men polisen lyckades via min bror och tolken spåra min son som bor i länet, berättar Zivka.

Därefter var det enkelt att finna systern Zivka.

– Jag förstod absolut ingenting då jag såg min bror vid ytterdörren, förstod inte om det var en dröm eller verklighet, berättar Zivka med ögon fyllda av glädjetårar då hon återger oss berättelsen.

– Tack vare alla snälla människor och polisens hjälp lyckades de dels rädda livet på min bror och dessutom hitta mig, säger en överlycklig Zivka och klappar om sin bror.

Zivkas telefonräkning är nu betald. Den 15 februari åker brodern Georgi hem igen till Bulgarien.

Med vetskapen att allt är bra med sin kära lillasyster i Östersund.