Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada älvor och speglingar på Jamtlis konstvecka

Två bastanta torkställningar står monterade på Jamtlis innergård och stora vita tygstycken fladdrar i vinden mot den knallblå himlen, några vita och andra färgglada.

Men det handlar inte om nytvättade lakan utan två färska konstinstallationer av kollektivet Grupp Älva, som bildades 1992 och är på väg att fylla 20 nästa år.

– Fast vi vill passa på nu medan det är 2011, skojar Ulla Falkdalen, en av de numera tio medlemmarna - en av de elva, Siv Karlsson-Westermark, avled 2004.

Utställningen ingår i Konstens Vecka och Jamtlis Jeanette Wahl har velat anknyta till sin pågående utställning "Allt om paradiset":

– Där ingår Ormen i Paradiset och en lek med de tre ord som betyder mest för var och en av besökarna, ett inslag som engagerat starkt. Så jag bad Älvorna samt unge konstnären Jimmy Dahlberg att arbeta utifrån de ord som betyder mycket för dem.

Grupp Älva samlades redan i våras för att fundera på uppdraget och snart kom man fram till idén med klädstrecken där älvorna fladdrar i vinden:

– Ena strecket är vita älvor, drömska och vackra och fria så som vi brukar tänka på dem. Men på det andra strecket dominerar vardagen med barnpassning, matinköp, ångest och huvudvärk, säger Marika Wahl-Lindberg, idag verksam i Åre.

Vardagsälvorna är behängda med värktabletten Älvedon, köper mat från inälvor och har besökt Göta Älv. Inte bara ångest och elände, alltså?

– Nädå, vi vill visa på det positiva i att hantera vardagen också, säger Tintin Backman som har gjort en mc-älva med skinnväst, självklart är det älvan som kör sin egen hoj.

Ett ledord för Grupp Älva har ända från starten varit vänskap och de fem närvarande älvorna betonar att de fortfarande jobbar gärna och bra tillsammans.

Övriga medlemmar i gruppen är Ingrid Larsson, Maria Olsson, Ingrid Roth, Margareta Stjerna, Marianne Torstensson, Uli Wieser och Margareta Österberg.

Utöver installationen i det fria - som är gjord i täckväv och alltså tål både rusk och regn - visar deltagarna enskilda tavlor och objekt inne i Jamtlis café.

Andra delen i utställningen möter besökarna redan i ankomsthallen, det är Jimmy Dahlbergs konstverk, som utgått från samma förutsättningar men använder helt andra uttryck.

Redan utanför Jamtlis entré står en tillbucklad plåtskapelse i glada färger, som är del i Jimmys koncept "frihet och energi" de båda ord han tagit med sig från paradisormen:

– Jag har utgått från aluminiumplåtar som ursprungligen användes för en uppfinning vid flygsäkerhet som min pappa en gång i tiden tog fram.

– Plåtarna har jag bucklat till på olika sätt och bland annat format dem efter min egen kropp. Avsikten är att utforska idéer om spegling, energi, hållfasthet och liknande.

En del av plåtarna är i mindre format och har reflexfärg på baksidan, dessutom upphängda framför en stor väggspegel.

Ytterligare en aspekt av spegling och kanske självbespegling möter vi i en lite raspig kortfilm han tagit på en albino-påfågel, som han råkade filma för något år sedan. Den koketta fågelhannen visar upp sin prakt för ivrigt fotograferande åskådare.

– Kanske jag inte ska ge för många pekpinnar till hur jag tänkt, men förhoppningen är att väcka tankar med hjälp av de här plåtarna, ler Jimmy.

Även tidigare har han arbetat med liknande tekniker och ställde ut på jamtli redan förra konstveckan.

– Det var då jag fick upp ögonen för honom och därför känns det kul att Jimmy återkommer nu, säger Jeanette Wahl. Men Jimmy, som även är utbildad grafisk formgivare på Forsbergs, har redan kammat hem en rad fina priser för sin konst.

Jamtli är inblandat även i avslutningen av Konstens Vecka nästa helg, då även den stora Kjartan-utställningen avslutas med både performance och en "finissage".

13.00 söndag Jamtli - vernissage på båda utställningarna