Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked till Strömsund och JMK: Får varsin VM-tävling

Här är glädjebeskedet till Jämtlands MK och Strömsunds MK:
Efter flera års strul med töväder i mellaneuropa, vänder sig FIM till Östersund och Strömsund som arrangörer för två VM-tävlingar i vinter.

Annons

FIM, det internationella motorcykelförbundet, tog kontakt med Jämtlandsklubbarna redan i samband med SM-finalen i våras.

– Jag tror att det är en kombination av att FIM har tröttnat på tre år av inställda tävlingar i St Johann (Österrike). Jag tror också att förarna vill se en förändring och inte bli nominerade utan köra om det, menar Robert Gjersvold i Strömsund.

Vinterns VM-kval kommer att hållas i finska Övertorneå, 9 januari och i Östersund, 15 januari. Strömsund avslutar med en VM-challenge, lördag 16 januari, alltså en slutlig kvalificering inför den tolv tävlingar långa VM-finalserien.

Det blir troligen 7+1 förare som går vidare från både Övertorneå och Östersund. Totalt blir det som vanligt 16+2 förare i VM-challenge i Strömsund.

Strömsvallen får därmed sin största tävling någonsin. Därför är det passande att arenan ska renoveras.

Ett nytt staket ska sättas upp, vilket kommer att förenkla arrangemanget. Klubben slipper att frakta massor av traktorlass med snö.

– Ett staket ökar säkerhetsmarginalerna. Förarna törs ta i lite extra eftersom det kommer att vara mellan tre och fyra meter från banan till staketet.

Staketet kostar 300 000 kronor. Pengarna kommer från Länsstyrelsen (vattenregleringspengar) och de ska täcka hela kostnaden.

Hur nöjd är du?

– Det är riktigt bra. Vi har redan den längsta banan i norra Europa och nu kommer vi kanske till och med att behöva korta den lite. Rakan blir 105 meter och svängarna lite snävare än tidigare, 23-24 meter.

En mobil läktare ska dessutom sättas upp, bredvid måldomartornet.

– Det finns ett stort intresse i delar av Europa, typ Tjeckien, Tyskland och Holland. I fjol på VM-kvalet hade vi cirka 350 åskådare. Jag hioppas åtminstone på 500 åskådare.

Hur är det med den ekonomiska delen?

– Vi hoppas kunna lösa det. Vi måste få ihop 200 000 kronor till bland annat förarersättning.

Kan Strömsunds kommun skjuta till något?

– Tror inte det. Vi har redan fått så mycket stöd därifrån.

"Renovering" är ett nyckelord även hos JMK. Där är faktiskt allting redan klart, med nytt staket, nya stolpar och hyvling av banan. Banchefen Hans-Erik "Lukas" Lundkvist (som varit inblandad i klubbens två tidigare VM-kval, 1971 och 2007) är riktigt nöjd.

– FIM har varit på oss i tio år att vi ska arrangera VM-kval, men jag har bromsat. Nu är vi mogen. Firman går bättre.

Firman?

– Ja, klubben, ha-ha! Vi har haft stora tävlingar i folkrace och karting, som dragit in pengar. Det gör att vi redan är i hamn vad gäller förarersättningen till VM-kvalet, cirka 45 000 kronor.

Läs mer:

Robert Gjersvold fick folkets röst – han är årets eldsjäl i Strömsunds kommun