Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Glädjen är fortfarande det viktigaste – att vinna blir som en extra bonus”

/
  • IFK Lits äldsta flickor ser fram emot divisionsstarten i ÖP-liret. Målet är att utvecklas som spelare och att bli ett lag. Stående från vänster: Sandra Nordmark, Frida Engman, Louise Ulander, Timna Olsson, Nadja Edfalk, Emma Unnerby, Frida Olofsson, Sanna Bäck och bakom står tränaren Roger Hansson. Sittande från vänster: Moa Holmgren, Lina Andersson och Danielle Elvbo.
  • Övningarna blir mer och mer matchliknande ju högre upp i ÖP-liret vi kommer.

En av de intressanta och mest oförutsägbara serierna blir troligen flickornas första division. Av de sju lagen kan nästan alla ta hem slutsegern.

Annons

som siktar högt är IFK Lit. När vi besökte laget hade tränare Roger Hansson precis avslutat ett träningspass.

– Vi kom tvåa med minst insläppta mål i högsta serien förra året och vi har inte blivit sämre, säger tjejerna efter träningen på konstgräset i Östersund.

Enligt spelarna själva är det försvarsspelet som är Lits styrka. Stabilt och säkert spel bakåt ger trygghet när de ska gå till anfall.

– Vi ska kunna vara med och slåss om segern, säger Roger Hansson.

Och flickorna vet vad som gäller.

– Det gäller att visa vilja och att lägga ned sin själ i det man gör, och det viktigaste är fortfarande glädjen, inte att vinna, det får bli en bonus om man tycker det är roligt, säger de.

är tränare sedan några år tillbaka. Han gick in och tog över ansvaret när flickorna var i 11- årsåldern och han har upplevt en tydlig utveckling från de första åren.

– Det var när jag lade ned min egen karriär som jag kände att det skulle vara kul att försöka ge tillbaka litet som ledare. Jag märkte snabbt att de ville satsa och att de lärde sig mer och mer, och de utvecklas hela tiden.

Han känner också att ambitionen och seriositeten ökar för varje år. Just i år extra mycket eftersom det är divisionsspel i ÖP-liret och det öppnar nya möjligheter.

– Det känns fantastiskt bra med divisionsspelet och blandade åldrar. För oss på landsbygden skulle det aldrig funka om vi hade indelat i årsklasser. Det här innebär att vi också kan vara med, säger han.

borta i premiären 14 maj. Och även om både spelare och ledare är osäkra på styrkan hos många av de andra lagen efter att man infört åldersblandning ser de möjligheterna.

– Vi vann det senaste mötet, och sedan dess har vi blivit ännu bättre, säger de.

– Vi utvecklas hela tiden och så är vi pepp på fotboll, säger en av spelarna, Danielle Elvbo.

i division I: Brunflo F 95, Frösö IF F 94, Hammerdals IF/IFK Strömsund, IFK Lit, Krokom/Dvärsätts IF, Ope IF, Åzö DFF.

Mer läsning

Annons