Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjetårar efter fin svenskdag

Det blev dubbelt svenskt på pallen i damernas slalom på lördagen. Frida Hansdotter kopplade greppet om slalomcupen men det var Maria Pietilä-Holmner som var dagens stora namn.

Temperaturen hade sjunkit under natten och det var en huttrande men glad publik som äntligen hade hittat till backen för att heja på de svenska slalomtjejerna. Och de fick valuta för insatsen. Efter första åket var tre svenskor i toppstriden med Anna Swenn-Larsson på tionode plats, Frida Hansdotter på tredje och Maria Pietilä-Holmner på första. Men dagen började inte bra för Maria Pietilä-Holmner.

– Det gick så fruktansvärt dåligt på träningen imorse. Jag körde ur alla åk och tänkte jag skiter i det här. Det får gå som det går, säger hon.

Men när tävlingen startade hade hon hittat formen. Efter första åket var hon förvånad och överraskad, och hade snabbast tid ner.

– Jag tog inte med mig några brallor för jag hade inte förväntat mig att stå där, sade hon efter första åket, då hon fick stå länge i ledarfållan.

När det var dags för henne att försvara sin ledning i andra åket var det nervöst på stadion, och uppe vid starten.

– Jag satt i Olympia och kände att jag började må illa, vad ska jag göra? Jag gick till någon där upp och sa att jag måste ha en Espresso eller någonting. Jag tycker absolut inte om kaffe så jo jag var nog nervös, säger Maria Pietilä-Holmner.

Trots nervositet och kanske en del tvivel på den egna förmågan lyckades hon hålla undan i sitt andra åk och det var en rörd Maria Pietilä-Holmner som möttes av hemmapublikens glädje. Fortfarande en timme efter målgång har hon svårt att hålla tårarna tillbaka, särskilt med familjen på plats.

– Alla är glada, gråter lite. Det betyder jättemycket, säger hon.

För Maria Pietilä-Holmner har de senaste säsongerna varit upp och ner. Sedan sin knäskada 2012 har hon nosat i topp tio i de flesta tävlingar och har några pallplatser sedan tidigare. Den största bedriften hittills är ett VM-silver från Åre 2007 och dagens vinst gör henne till den första svenska som vinner världscupslalom på hemmaplan. Det räknas till en av karriärens höjdpunkter.

– Det är absolut en av mina största dagar i karriären men jag kan aldrig glömma februari 2007. Det är inte mycket som slår det, säger Maria Pietilä-Holmner

Födelsedagsbarnet Frida Hansdotter firade med en tredjeplats, 32 hundradelar efter vinnaren och 26 efter tvåan Tina Maze. Med sin placering håller hon greppet om ledartröjan i slalomcupen efter att ha placerat sig på pallen i de senaste tre tävlingarna.

– Det är ett stort mål för mig men för mig är det otroligt skönt att känna att man är så högt uppe i toppen fast man inte gör toppenåk, säger hon.

Anna Swenn-Larsson slutade till slut på en tolfte plats och var inte nöjd.

– Tolfte i världen är ju inte dåligt men det är klart att man siktar högre och jag känner att jag har mer i kroppen, sade Anna Swenn Larsson.

Mellan de tre svenskorna var det Maria Pietilä-Holmner som blev dagens stora samtalsämne. Hon hoppas att känslan och formen ska hålla i sig.

– Det ger mig en kick med självförtroendet, att jag kan slappna av och att det är det som funkar. Det ska jag fortsätta göra, säger hon och fortsätter:

– Sen att jag får visa att jag kan vara bäst igen, bäst i världen. Den kan jag gärna fira jul med.