Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glapp mellan behov och resurser

Kostnaderna för hälso- och sjukvården kan öka med 80 procent de närmaste decennierna och samtidigt ska allt färre försörja allt fler när befolkningen blir äldre. Landstinget har en svag ekonomi och det finns en klyfta mellan behoven och resurserna.

Medellivslängden för en 65-åring väntas öka med 2,6 år till cirka 87 år 2050. En bättre hälsa gör också att vård- och omsorgskostnaderna minskar per individ, men den totala kostnaden ökar eftersom det blir fler äldre.

Kostnaden för hälso- och sjukvård väntas stiga med 30 procent fram till 2050, men nya behandlingsmöjligheter och en högre ambitionsnivå inom hälso- och sjukvården gör att ökningen snarare kan bli uppemot 80 procent. Det här framgår av en utredning som Socialdepartementet gjorde för några år sedan.

Ann-Marie Johansson (S) och Anna Gundersson (S) talar om vikten av att antalet invånare i länet blir fler och att fler kommer i arbete. Det skulle öka skatteintäkterna och de ser hälso- och sjukvården som en faktor för den regionala utvecklingen.

– Om vi får snurr på det här kan det både bli en bättre vård och fler jobb, säger Gundersson.

Något förslag om skattehöjningar finns inte i nuläget inom den politiska majoriteten (S och V) i landstinget.

– Däremot måste staten ta ett större ansvar, regeringen har sänkt skatten med 134 miljarder. Vi måste få en annan fördelning på statsbidragen och man måste höja den statliga skatten så att de som tjänar mest betalar mer. Vi ska ha en jämlik och jämställd vård i vårt län i framtiden, säger Johansson.

Hon vill dock att landstinget/regionen ska ha ansvaret för sjukvården även i fortsättningen.

– Jag tror inte på ett förstatligande, titta bara på hur väganslagen fördelas.

De två landstingspolitikerna kritiserar regeringen även när det gäller IT-infrastrukturen. En bättre bredbandsstandard är nödvändig för att en distansoberoende teknik ska kunna användas inom hälso- och sjukvården.

– Staten har smitit undan sitt ansvar och det är inte acceptabelt.

Rekrytering av personal är också en nyckelfråga för sjukvården framöver, personalbristen är redan ett problem och det kommer antagligen att bli ännu större framöver.

– Vi måste bli en attraktivare arbetsgivare och vi måste ta vara på våra nysvenskar, så att de som är nya i länet vill stanna hos oss, säger Ann-Marie Johansson.