Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glasskiosk söker bara unga tjejer

På glasskiosken i Östersund hänger en jobbannons där tjejer mellan 16 och 18 år efterfrågas. Formuleringen skulle enligt facket kunna vara ett brott mot diskrimineringslagen.

"Tjej 16-18 anställes under resten av sommaren". Så står det i jobbannonsen som hänger på glasskioskens väggar på Stortorget i Östersund. Varför man måste vara tjej framgår inte, bara att man ska vara bra på huvudräkning.

Enligt Handelsanställdas förbund måste det framgå varför man tycker det är önskvärt att personer av ett specifikt kön söker en tjänst. Det ska finnas en arbetsbeskrivning där det framgår varför, eller en motivering i stil med att det är övervikt av ett till exempel killar på en arbetsplats. Annars kan det vara indirekt diskriminering på grund av kön.

– Till exempel om man söker jobb som personlig assistent och vill ha en specifikt manlig eller kvinnlig anställd på önskemål från brukaren, då skulle det kunna vara okej, säger Jaana Pålsson som är försteombudsman för Handels i Östersund.

Hon tycker att jobbannonsen på glasskiosken är ytterst märklig.

– Det är svårt att avgöra så här eftersom man inte har någon arbetsbeskrivning, men varför skulle inte killar kunna sälja glass? Det skulle absolut kunna bli fällt för diskriminering av kön. Man är ute på hal is om man skriver så, säger Jaana Pålsson.

Bo Bäckström som äger kiosken verkar inte ha reflekterat över formuleringen på lapparna.

– Nu blev det så att vi skrev så, för att det jobbar mest tjejer här. Men jag har killar som jobbar hos mig också, säger han.

– Skriv i stället en positiv artikel om att vi ger skolungdomar jobb, säger han och ställer ned en glassbytta hårt mot disken.

Han upprepar flera gånger att han blir upprörd och inte förstår varför formuleringen är problematisk, men erbjuder sig att riva ned lapparna efter att han får frågan om varför det är så viktigt att det är just unga tjejer som säljer glass. Vad som händer med lapparna återstår att se.

Jaana Pålsson på Handels menar att det är väldigt ovanligt med den här typen av formuleringar i jobbannonser. När det väl händer tror hon att det beror på okunskap.

– Jag blev lite förvånad över att höra att en arbetsgivare faktiskt törs skriva på det sättet, det är väldigt sällan vi hör det, säger hon.

Läs mer:

Här är sommarens uteserveringar