Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glassplitter, skräp och spyor

Glassplitter, skräp och spyor. Åres städteam hade fullt upp morgonen efter säsongsanställdas stora avslutningsfest.
– I år har vi lagt ned extra resurser på städningen, säger Lars-Börje Eriksson på Åreföretagarna.

Det är aldrig någon vacker syn dagen efter den traditionsenliga sommarfesten då alla som arbetat och bott i Åre firar att säsongen är slut. Krogarna har bartömning och det är maskerader och upptåg hela natten lång.

Efter att barerna har stängt och efterfesterna är slut tar Åre kommuns städteam vid.

– Vi har varit här sedan sex i morse, berättar Bengt Persson som är Åres byvärd.

Han konstaterar att det ser ut som det brukar efter sommarfesten. Glassplitter, skräp och spyor påminner om det vilda partyt.

Är det inte alla väl förunnat att avsluta vintern med en rolig fest?

– Nej. Varför måste man grisa ned så mycket. Det är så mycket glaskross i år, så här mycket brukar det inte vara, säger han med en suck.

Lars-Börje ”Bulan” Eriksson håller med om att det är stökigt, men extra städning har arrangerats i förväg. Torget ska spärras av och en städmaskin ska ta hand om allt glas så att inte bilisterna drabbas av punkteringar.

– Sommarfesten är över, personalen vill ha en avlutning när gästerna åkt hem. Det är som en naturlag, det bara är så, säger han.

Han konstaterar att säsongen blivit bättre än många förutspått. Skistar visar upp bra siffror och många turistföretag är nöjda.

– Det är fascinerande att vi har hade sådana besöksantal när det är en finanskris.

Men besökarna har ändrat köpbeteende.

– Man konsumerar lite annorlunda mot tidigare år. Man har inte handlat lika dyrt och man har lagat sin egen mat.

Nu ser Eriksson fram emot sommaren som han tror blir lika bra som förra året då Åre hade en rekordbra barmarkssäsong. Åreföretagarna AB har fördubblat sin marknadsföringsbudget i år, berättar han.

Anna Borggren, chef på Hotell Åregården, är också ute och inspekterar torget efter den stora avslutningsfesten.

– Jag är glad så länge inget har gått sönder, säger hon.

Hon berättar att vintern inte varit en rekordsäsong, men att den inte heller har varit något bottennapp. Nu ser hon fram emot sommaren då Åregården för första gången på många år ska ha sommaröppet. Regeringen har glädjande nog bokat alla rum på Åregården under miljökonferensen.

– Miljökonferensen i juli ligger som en stomme för allting. Så nu tänkte vi att nu jäklar ska vi pröva att ha öppet.