Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glesbygdsforskare: "Vi måste sluta gnälla"

Sluta med eländesbeskrivningar av glesbygden. Börja samarbeta med storstadspolitiker. Det är forskaren Ronny Svenssons råd till landsbygdens företrädare.

– Vi har fastnat i en vana att bara beskriva problemen, säger han.
Ronny Svensson har forskat om glesbygden i många år. Nu är han sekreterare i småkommunernas organisation Småkom.
Hans uppfattning är att landsbygdens företrädare måste sluta gnälla. Det är för mycket eländesbeskrivningar av hur utflyttning och minskade skatteintäkter drabbar småkommunerna.
– All kraft går åt till att gråta över spilld mjölk.
I stället borde man tala om att äldreomsorgen håller högre kvalitet, att skolelevernas kunskaper är minst lika bra och att vården i allmänhet är bättre här än i storstäderna. Trots knappa resurser.
– Relativt sett håller offentliga sektorn högre kvalitet på mindre orter. Även om man lägger ner en byskola i Berg är skolsituationen bättre än i Järfälla. Men det kommer aldrig fram.
Några förtydliganden:
Ronny Svensson tycker inte att det fel att kämpa för att behålla byskolor. Han tycker att rikspolitiken är storstadsorienterad och han oroar sig över att landsbygden får färre och färre riksdagsledamöter.
Men just därför måste småkommunernas representanter söka stöd hos storstädernas politiker, menar han.
När en trafikled förbi Stockholm slukar 25 miljarder av väganslagen så är det ett exempel på regional egoism som måste bekämpas.
Men är det inte rimligt att politiker från orter där flest människor bor också har mest att säga till om?
– Det beror på hur man ser det. Stockholmsregionen skulle inte klara sig en enda dag utan arbetskraftspendlarna. Inte heller skulle de klara sig utan de livsmedel och den energi som produceras ute i landet.
Okunnigheten om landsbygden är stor. Det är därför hög tid att börja beskriva den på ett nytt sätt.
– Vi måste presentera våra goda sidor. Den förnyelsebara energin, vindkraftens möjligheter, skogen, mineraltillgångarna och turismen.
– Vi måste synas mer i mediedebatten på riksplanet, bearbeta de stora redaktionerna mer aktivt.
Ronny Svensson menar att landsbygdens representanter stirrat sig blinda på svårigheterna och därför underskattar möjligheten att byar och samhällen blir attraktiva bostadsorter i framtiden.
– Det är inte säkert att nästa generation människor älskar storstadslivet. Se bara på alla holländare och tyskar som flyttar hit.
– Vi måste börja se utrymme och vattenkvalitet som vinnarfaktorer.