Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Globen nästa för schackspelande Näldenklass

I Nälden finns länets bästa fjärdeklassare i schack. Nu ser de 16 eleverna fram emot Schackfyrans riksfinal i Globen i Stockholm.

– Det gäller bara att få ihop pengar till resan. I dessa spartider är det inte så lätt. Men vi hoppas på att få sponsorer, säger klassläraren Katarina Gotthardsson.

Hon har anledning att vara stolt över sina elever.

– Sanningen är att schackspelandet haft en otrolig effekt på klassen. De är numera mycket mer fokuserade på skolarbetet.

– Men så får också barnen spela schack i slutet av skoldagen om de bara slutfört sina uppgifter.

Schackfyran är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser som går ut på att alla ska vara med.

– Det är viktigare för klassen att få med många än att några få är duktiga schackspelare. För även en förlust ger en poäng.

Näldenskolan tog sig till riksfinalen via segrar först i kommunkvalet, Dvärsätt och Ås stod för motståndet, och sedan i länsfinalen i Östersund. Där skrapade klassen ihop hela 480 poäng. Det kan jämföras med Engelska Skolan som vann distriktsfinalen i Stockholm med 301 poäng.

– Schackledaren Lennart Burman besökte oss i höstas och lärde ut grunderna. Vi fick då också fem kompletta schackspel, säger Katarina Gotthardsson.

Victor Enarsson, 10, är så här långt obesegrad. Men så spelar han också schack med sin pappa nästan varje dag.

– Jag var bara tre år när jag lärde mig spela schack som jag tycker är jätteroligt. Men det är också fotboll och ishockey.

Sonfjällskolan i Hede blev tvåa i distriktsfinalen och får också åka till Globen.