Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte att ställa tillbaka klockan

I natt gick vi över från sommartid till vintertid. Så glöm inte ställa om klockan i dag.

Hatat av vissa, omtyckt av andra. Det här med att hålla på att ställa fram- och tillbaka klockan är en ganska modern företeelse.

En standardiserad tid över hela landet blev det i och med att järnvägen byggdes ut. Det behövdes för att kunna hålla koll när tågen skulle komma och gå.

Men det här med att ta bort en timme på våren och ge tillbaka den på hösten infördes på allvar så sent som 1980, även om idén väcktes flera hundra år tidigare och även prövats i Sverige i början på 1900-talet.

Tanken är att vi ska ta tillbara de ljusa timmarna på dygnet bättre och spara energi, men forskning visar istället att det rent av kan vara farligt med sommartid. Och det här med att spara energi visade sig inte heller ge något. Det man vinner på karusellerna förlorar man på gungorna liksom.

Men hur man än ser på tidsomställningarna så var det dags igen natten mot söndagen. När de flesta av oss sov som bäst, slutade sommartiden och vintertiden tog vid (eller normaltid som det egentligen är).

Så klockan 03.00 var det dags att kliva upp ur sängen, masa sig till klockan och ställa tillbaka den till 02.00. Eller så gjorde man det innan man lade sig. Eller efter man stiger upp på morgonen. Det funkar också. Men det bör nog ske innan söndagen är över. Det kan vara lite pinsamt att missa en tid på måndagen och skylla på tidsomställningen.

Och glöm inte. De flesta moderna klockor på till exempel mobiltelefoner ställer om sig automatiskt. Så du inte råkar ställa tillbaka två timmar.