Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte bort det viktiga underhållet

Även i hus med en bra ventilationsanläggning kan det bli problem. Det är ju så lätt att glömma bort.
Underhållet.

Jonas Olofsson från Tandsbyn arbetar hos Sotarbolaget i Jämtland.

Han har sett många exempel på hur det slarvas.

– När det gäller sotning handlar det bland annat om brandförebyggande arbete. Men också om att ha en anläggning som är så energieffektiv som möjligt. Detta gäller i högsta grad ventilationen också, säger Jonas Olofsson.

ventilation med både till- och frånluft. Något som innebär många rör att hålla reda på.

– Man bör titta igenom sitt system åtminstone vart femte år. Den smuts som samlas i ventilationsrören ändrar luftflödet. Inomhusklimatet blir sämre och huset drar mer energi, säger Jonas Olofsson.

frånluft från våtutrymmen som tvättstugor och badrum. Och det är här problem brukar uppstå.

– Det är inte så konstigt. De som har kondenstumlare vet hur mycket ludd det brukar bli efter en enda torkning. Det är i badrum och tvättstugor vi handskas mest med kläder. Dessutom binder fukten dammet, säger Jonas Olofsson.

genom att man då och då tar ned de don som sitter i ventilationsöppningarna och dammsuger så långt ini ventilationskanalen som det går.

– Det är bra att hålla efter. Dammet fastnar först längst ned i röret. Sedan byggs det på uppåt och då blir det svårare at komma åt, säger Jonas Olofsson som den här dagen ska rensa en anläggning med värmeåtervinning. Aggregatet som förser huset med både frånluft och tillluft finns på vinden.

Först kontrolleras ventilationsrören inifrån huset. Hjälpmedel är en ficklampa och en spegel fäst på en lång teleskopisk stång.

fara med men som väntat är det mer problem med frånluften, säger Jonas Olofsson innan han går upp på vinden för att plocka ned värmeväxlaren.

Den läggs i badkaret, sprutas med rengöringsmedel och duschas.

Mycket skit blir det.

– Det här gör att värmeåtervinningen får en mycket sämre verkningsgrad. Huset drar helt enkelt mer energi än nödvändigt, säger Jonas Olofsson.

en lång vajer och en stor borste rensas sedan frånluftskanalerna.

Sedan är det dags för spisfläkten.

– Här blir det mycket fett som fastnar i rören. Har man en spisfläkt som också kan styra farten på ventilationsaggregatets fläktar är ett gott råd att köra allt på full fart om man duschar, badar eller liknande. Det är inte nyttigt för varken hus eller människa med för hög luftfuktighet, säger Jonas Olofsson som har personlig erfarenhet av hur viktigt det är med bra fungerande ventilation.

satte inte in fönsterventiler. När jag senare gjorde det så kunde jag sänka bergvärmepumpens effekt med fyra grader. Utan en bra luftcirkulation stannar ju värmen uppe vid taket, säger Jonas Olofsson innan han tar med sig dammsugaren upp till vinden där det nu finns en hel del att ta reda på i det öppna ventilationsaggregatet.