Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Glöm inte kvinnorna i musikhistorien"

I måndags publicerade Aftonbladet en debattartikel från 157 svenska musikerkvinnor, som vill protestera mot hur kvinnor glöms bort när musikhistorien skrivs.

Bland undertecknarna finns Robyn, Titiyo och Lisa Nilsson – och fyra namn med länskoppling.

Debattartikeln är en stridsskrift som handlar om att kvinnliga musiker ofta har glömts bort när musikhistorien har skrivits, vilket har gett aspirerande unga musikerkvinnor känslan av att de är ensamma, att inga förebilder finns.

Som exempel på pionjärer som lyfts fram först på senare tid nämns rock n roll-artisten Sister Rosetta Sharpe, bluesgitarristen Memphis Minnie samt Delia Derbyshire och Wendy Carlos som skapade elektronisk musik.

Några som har skrivit på uppropet är Marit Bergman, Robyn, Nina Persson, Lykke Li, Titiyo Jah, Lisa Nilsson, Rebecca och Fiona, Jenny Wilson, Ane Brun och Rebecka Törnqvist.

Fyra av musikerna har länskoppling. Det handlar om Jeanette Lindström från Ås – jazzsångerska, kompositör, musiker och producent, Jennie Löfgren från Östersund – låtskrivare, producent, filmmusikkompositör och artist, Clara Kempff, boende i Edsåsdalen – trumslagare och bandledare, samt hennes syster Mia Kempff, boende i Mörsil – musiker, kompositör och producent.

Debattörerna skriver att osynliggörandet fortsätter i vår tid. När "Stora popboxen" med fyra cd-skivor gavs ut tidigare i år fanns varken Nursery Rhymes eller Plommons med. När proggen ska hyllas på Cirkus i Stockholm i vår är "kvinnorepresentationen minimal", skriver debattörerna. Och när SVT lyfte fram Sveriges framgångsrika låtskrivare och producenter var vinkeln "var är tjejerna?", när det finns namn som Robyn, Tiffany Amber och Noonie Bao att tillgå.

"Det finns ingen mening med att ljuga. Vi är hälften av alla som finns i världen, men i populärmusiken är vi färre, vi musiker och bandledare, vi producenter och låtskrivare.

Det finns heller ingen mening med att 'glömma bort' de goda exempel som faktiskt existerar", skriver musikerna.

De skriver också att det finns forum som lyckas med att lyfta de goda exemplen.

"Att inkludera de kvinnliga pionjärerna är uppenbarligen görbart, se på exempelvis Jills Veranda, ett tv-program som gör en djupdykning i och omfamning av countrymusiken, och där kvinnor finns med som en självklarhet."