Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm spelbolagen – ÖFK är på rätt väg

till fotbollspremiären och spekulationerna tar fart. Kommer Östersunds fotbollsklubb att klara sig kvar i ettan? Har klubben tillräckligt med rutinerade och bra spelare?

I dag skriver vi också om spelbolaget som rankar ÖFK bland de sista.

Spänningen stiger och det är klart att många frågor är relevanta och intressanta. Mindre bra resultat i träningsmatcher tas för intäkt hur det kommer att gå längre fram på säsongen, många skakar på sina huvuden och ser pina och nödår framför sig.

Personligen tycker jag att det är alldeles för stor resultatfixering kring fotbollen. Det borde vara en tränares huvuduppgift att skapa förutsättningar för varje enskild spelare att först och främst se till sin egen utveckling. Inte till resultat.

Egentligen är matchresultaten underordnade individen. Kan man sedan få harmoniska, utbildade spelare att fungera som ett lag – då kommer troligen också framgångarna.

Nyckeln är att våga. Våga spela sitt spel. Våga ta ett kliv nedåt i seriehierarkin om så krävs. Våga göra jobbet. Våga vara långsiktig.

Det är ett problem när alltför många fotbollsintresserade är snabba att döma och kräva dyra nyförvärv för att se kortsiktiga resultat.

på att komma så högt upp i ettan som det bara går den här säsongen, men om laget åker ur och får spela i division 2 skulle det inte vara någon katastrof, bara man fortsätter på den inslagna vägen. Satsa på att i lugn och ro bygga upp klubb och spelare. Ingen panik. Inga snabba, kortsiktiga lösningar. Där har jag fullt förtroende för ÖFK-ledningen, som i all sin verksamhet försöker tänka individanpassat.

Hela försäsongsarbetet hittills har också pekat på det. En grund av egna unga spelare, fortsatt samarbete med GIF Sundsvall (klubben som torde vara det första rimliga alternativet som språngbräda för norrländska spelare ut i landet och världen), samt påfyllnad av ett fåtal unga spelare utifrån som behöver utbilda sig en bit från hetluften. Då tänker jag såklart på de tre engelsmännen Vipond, Bond och Burgin.

Allt detta gör att jag tror på ÖFK och jämtländsk fotboll. Och hur det än går är jag säker på att ÖFK under Kalle Björklunds ledning återigen kommer att göra ett suveränt jobb i ettan där alla spelare kommer att ta ytterligare ett steg i utvecklingen.

med spelare långt fram på våren gör det inte lättare för vare sig ledare eller spelare. Alla som jobbat med grupper vet vilken oro och turbulens det kan bli om det ofta kommer in nya personer i gruppen. Då börjar man genast sitt rollsökande och gemytet och idyllen kan få sig en knäck. Det kan ta lång tid att reparera sådant.

Det är klart det vore kul om ÖFK hamnar högt i serien, men för mig känns det ändå inte som det primära målet. Trevligt spel, skapa många chanser och se spelare utvecklas – det är viktigare.