Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glutenintolerans en olöst gåta

Annons

Varken tidpunkten för när barn börjar få gluten i kosten eller hur länge de ammats verkar ha betydelse för om de utvecklar glutenintolerans, celiaki.

Det framgår av två studier som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. De omfattar endast barn med ärftlig risk för celiaki.

Slutsatserna kan leda till diskussion om de svenska kostråden för spädbarn, säger professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet till Dagens Medicin. I Sverige rekommenderas att gluten introduceras när barnet är fyra till sex månader och fortfarande ammas.

Jonas Ludvigsson varnar för förhastade slutsatser av de nya studierna. En kraftig ökning av antalet fall av glutenintolerans i början av 1990-talet hejdades när de nya rekommendationerna infördes.

– Men de föräldrar som inte följt rekommendationerna behöver dock inte ha dåligt samvete om deras barn drabbas av celiaki, säger han.