Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Glykol har runnit ner i dagvattenbrunn”

Miljökontoret på Åre kommun har fått uppgifter om att glykol läckt ut i dagvattnet. Men Jesper Antell, Red Bull, tillbakavisar uppgifterna om att glykolen spolats ner i en dagvattenbrunn.

Sammanlagt två utsläpp har skett i och i närheten av Red Bulls ice cross-bana. Det ena har skett på torget och det andra i parken. Det rör sig om cirka 200 liter glykol som läckt ut.

I måndags åkte kommunens miljöinspektör Veronika Vikström till Åre torg efter uppgifter om att saneringen inte har gått rätt till. Vittnen har sett hur en person hackat en ränna i snön på torget och att glykolen rann ner i en dagvattenbrunn.

Veronika Vikström berättar att hon sett spår efter både glykol och en grävd ränna. Hon noterade att dagvattenbrunnen var öppnad.

– Den slutsats jag gjort är att glykol runnit ner i dagvattenbrunnen.

Händelsen har dokumenterats och ska åtalsanmälas. Sedan är det upp till åklagaren att ta beslut om åtal.

Att glykol runnit ner i dagvattenbrunnen utgör ingen fara för allmänheten, berättar Veronika Vikström. Glykolen späds ut i vattnet och även om det rinner ner i Åresjön får det inga miljökonsekvenser. Det kan däremot innebära livsfara om glykol ligger kvar i snön och små barn får i sig det. Även hundar kan skadas om de äter av den förorenade snön.

Jesper Antell, Red Bull Sverige, intygar att man inte spolat bort glykolen. Man har använt sig av hett vatten för att komma åt läckan i anläggningen. All sanering har gjorts enligt de rekommendationer man fått av räddningstjänsten. Hett vatten har bara använts för avisning.