Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God grund för framtidstro i Krokom

debatt Krokom fortsätter att växa. Målsättningen är hela tiden att Krokom ska vara en modern landsbygdskommun, där det ska vara attraktivt att leva och bo. Förutsättningar att driva företag och bosätta sig ska finnas runt om i kommunen. Här finns plats för växtkraft.

De gröna näringarna är viktiga i våra bygder. Utvecklingsmöjligheterna är långsiktigt goda. Jag är glad över att Torsta AB växer som ett kunskapscentrum för de gröna näringarna. Ett starkt jord- och skogsbruk kan skapa fler jobb runt om hela vår kommun.

Samtidigt har vi också starka industrier och en växande energiproduktion. Detta gör att vi i Krokom har skäl för framtidstro.

Ska vi lyckas krävs ett aktivt arbete för att skapa bra förutsättningar. Från kommunledningen arbetar vi för att alla delar av kommunen ska få tillgång till bra bredband och mobiltäckning. Det är en prioriterad fråga. Jag är glad över att Laxsjö och Hotagen just nu är på väg att få tillgång till bredband via fiber.

Bra vägar året runt är ett annat viktigt område. Här återstår mycket att göra. Jag är glad över att exempelvis vägupproret i Offerdal driver en tuff opinionsbildning på området. Vi kräver en rättvisare fördelning av vägresurserna gentemot Trafikverket och rikspolitiken. Här krävs ändring!

Det är fullständigt oacceptabelt att Jämtlands län med 603 mil väg får mindre resurser än Blekinge med 164 mil väg.

Projekt vi arbetar med att förverkliga är en idrottshall i Änge och en öppen mötesplats i ”gamla Konsum” i Krokom. Samtidigt anslår vi medel för att fräscha upp utemiljön i våra tätorter, liksom skolgårdarna runt om i kommunen.

För att minska deltider, timanställningar och delade turer för personalen i kommunen har vi startat projektet ”Rätt till heltid, deltid en möjlighet”. Syftet är att ge medarbetarna bättre arbetsförhållanden som ökade möjligheter till heltidsarbete. Projektet inleds inom vård och omsorg.

Krokom har högst andel barn och unga bland kommunerna norr om Tierp, vilket är mycket glädjande. En bra barnomsorg och skola är därför ett prioriterat område. Det ska exempelvis vara max 17 barn i förskolans grupper.

För att våra äldre runt ska få en bra omsorg ökar vi också budgeten för hemtjänst och särskilt boende. Vi vill också fortsätta att utveckla valfriheten för våra äldre genom Lov.

Fler bör få möjlighet att bosätta sig i Krokoms kommun. Därför öppnar vi för etapp fyra i Sånghusvallen i Ås. Vi arbetar samtidigt vidare för att underlätta boende och byggande i hela kommunen. Framöver behöver vi fler hyresrätter och bostadsrätter i kommunen.

Vi satsar vidare mer på att kunna servera barn, unga och äldre bra närproduerad, gärna ekologisk, mat i daghem, skolor och äldreboenden. Det stärker samtidigt våra bygder.

Den budget kommunfullmäktige nyligen antog lägger en bra grund för en fortsatt positiv utveckling. Visst står vi inför utmaningar, men det finns en god grund för framtidstro i våra bygder.

Maria Söderberg (C)

kommunstyrelsens ordförande i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel