Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God journalistik är inte gratis

Annons

Den 31 juli bröt den största skogsbranden ut i Sverige sedan mitten på 1990-talet. Nästan 14 000 hektar skog i Västmanland drabbades. För de boende i de närliggande samhällena och för det svenska samhället i stort blev det en dryg månads lång kris.

Då blev det uppenbart vilken viktig roll de traditionella lokala medierna fortfarande spelar. I kris vänder sig svenska folket till sin lokala tidning och till Sveriges Radio. Det visar en undersökning gjord av Novus, på uppdrag av Sveriges Radio. De boende i Västmanland har svarat på frågor om hur de skaffade sig information om branden och vad de tyckte om mediernas insats.

Det är en undersökning som den nytillträdda kulturministern förhoppningsvis tar som utgångspunkt för att omedelbart trygga såväl public service som de lokala tidningarna. Tidningar som kämpar för att hitta nya sätt att säkra sin ekonomi och därmed den så viktiga lokala journalistiken, i en alltmer digitaliserad värld.

Sveriges Radio var under branden den mest använda aktören tätt följt av tidningen VLT. Totalt följde nästan 60 procent av västmanlänningarna dagligen på SR:s kanaler. Merparten lyssnande på sin lokala kanal. 57 procent följde VLT och 46 procent SVT. Förstahandsalternativet var antingen en ”vanlig” radio eller tidningsläsande via datorn.

Det här visar att den lokala närvaron till vardags är viktig. P4 Västmanland var snabbast. VLT hade de bästa fördjupningarna. Det kräver resurser och journalister. Journalister som bor och verkar på plats med den kunskap och lokala kännedom som är nödvändig för att bygga ett långsiktigt förtroende.

Det handlar inte bara om att rapportera utan också tillföra de relevanta rösterna. Den lokala förankringen och dialogen är inte bara viktig, den är avgörande för att fortsatt värna en väl fungerande demokrati.

Traditionella medier är satta under hård press. Även i en alltmer digital värld, där alla kan kommunicera med alla, så krävs det fortfarande aktörer som står för ett innehåll med kvalitet. Det är ingen slump att undersökningen visar att det var P4 Västmanland och VLT publiken rankade högst, som gav den bästa bevakningen och som man litade mest på.

Under branden var P4 Västmanland den aktör som de flesta västmanlänningar följde i sociala medier. Även där fanns den mest trovärdiga informationen. VLT var god tvåa, följt av länsstyrelsen och den närmaste bekantskapskretsen.

Bevakningen av branden i Västmanland visar på vikten av det finns ett starkt Sveriges Radio och stark lokal press. Den kombinationen kan inte överskattas.

Därför måste den nya regeringen och riksdagen undanröja de hinder som finns för att värna den samlade kvalitetsjournalistiken.

Göm inte undan de mediepolitiska frågorna i nya utredningar som drar ut på tiden. Fatta de viktiga politiska besluten nu. De kan inte vänta. Oavsett distributionsform så är det innehållet som räknas.

Ska medborgarna få den information och bevakning de har rätt att kräva så krävs det rimliga förutsättningar – god journalistik är inte gratis.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel