Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God nattsömn skyddar hjärnan

Att sova gör oss inte bara pigga – det håller även vår hjärna frisk. En sömnlös natt räcker för att effekter som liknar de vid en hjärnskakning ska uppstå.

Kan sömn skydda hjärnan från fysiska skador? Det funderade forskare i Göteborg och Uppsala på och lät 15 unga, friska och normalviktiga män tillbringa två nätter i ett sömnlaboratorium. Den ena natten fick männen hålla sig vakna, den andra sov de åtta timmar.

Efter togs blodprover, bland annat för att mäta halterna av två proteiner som finns inuti nervcellerna i hjärnan.

Det visade sig att halterna av båda proteinerna ökade med 20 procent vid sömnlöshet, jämfört med när männen sov. Resultatet kan ha tre möjliga förklaringar. Den ena är att sömnbrist försvagar blod-hjärnbarriären som skyddar hjärnan.

– Den andra skulle vara att sömnbrist på något sätt ökar produktionen av proteinerna. Det är dock mindre troligt då båda proteinerna traditionellt förknippas med hjärnskada. Så någon form av skada tror vi detta återspeglar, ett oväntat fynd, säger Henrik Zetterberg, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin.

Men enstaka vaknätter behöver inte oroa.

– Studien understryker sömnens betydelse för vår hjärnhälsa men man ska absolut inte behöva ligga och fundera klockan fyra på morgonen om ens hjärna börjar skadas, säger Zetterberg.