Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda energiråd är inte dyra

Sänk inomhustemperaturen 1 grad och minska uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Öka elementens effektivitet genom att flytta möbler som hindrar värmen.

En 10 minuters dusch om dagen kostar upp mot 1 500 kronor per år. Med snålspolande handtag kan du halvera vattenanvändningen. Om du har en elvärmd tappvarmvattenberedare som måste bytas är merkostnaden för en mindre solfångaranläggning relativt liten.

Vattenkokaren förbrukar en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta. Kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock.

Äldre kylar och frysar kan förbruka mycket el. Det lönar sig att välja energisnåla vid utbyte. Rätt temperatur och dammad baksida håller energiförbrukningen låg.

Lågenergilampor är fem gånger effektivare än glödlampor. Tänk på att transformatorn till halogenlampor kan dra lika mycket ström som lampan även när lampan är släckt.

Full disk- och tvättmaskin och låg temperatur ger lägre energiförbrukning. Torktiden minskar för tvätten om centrifugeringen görs med högt varvtal.

Golvvärme ökar komforten i huset men kan även öka uppvärmningskostnaden om den installeras i äldre hus. Om golvvärme installeras i golv mot mark eller i källaren bör det vara minst 25 centimeter isolering mot mark.

Om du värmer ditt hus med el eller olja – överväg att byta. Installation av värmepump, pelletskamin, byte av oljebrännaren till en pelletsbrännare eller anslutning till fjärrvärme lönar sig ofta och kan ge en stor miljövinst.

Om det är möjligt att tilläggsisolera vinden är detta normalt en av de mest lönsamma åtgärderna. Omkring 40-50 cm ger en mycket bra isolerstandard.

Apparater i stand-by läge förbrukar el i onödan. Detta gäller tv:n och alla apparater med fjärrkontroll, men också transformatorer i vägguttag. Denna tomgångsförbrukning är en onödig kostnad. Stäng av dem!