Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

godingarHel pippi skapar retrokänsla

Annons

Underbar läsning! www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/jan/25/mario-batali

Veckans höjdarmåltid.

Väldigt bra köttiga korvar utan tillsatt sojaprotein, gluten och laktos.

Rosta hasselnötterna i stekpanna och gnugga av skalet i en kökshandduk. Kanongoda snacks eller i frukostfilen.

Byt ut potatismoset mot en len blomkålspuré ibland. Smaksätt med västerbottenost, citron och dijon. Gott till fisk eller korv.

Hittade en fantastisk pippi häromdagen. En ekologisk kyckling från Västerås. Den vägde över tre kilo och räckte till en hel söndagsmiddag med extragäster. Kände mig som om jag hade vunnit på Lotto. Vilken underbart genuin trofékänsla att släpa hem en sådan praktpulla. Var tvungen att ta bussen, så tung var den.

Tänk att man ska bli så upphetsad över något så naturligt. Numera tror vi att kyckling är det samma som ett tvåpack bröstfiléer. I min mataffär på landet säljs inte ens fryst hel kyckling. Det är filéer, vingar, klubbor och nuggets på längden och tvären – men hel kyckling är hopplöst ute.

Jag tycker att det är synd. En hel fågel smakar mycket mer. Den är saftigare och kräver inte så mycket av kocken. Bara att köra in i ugnen och låta den sköta sig själv. Dessutom infinner sig automatiskt nån sorts mysig retrokänsla när det står en hel ugnsstekt kyckling på bordet. Som hemma hos mormor när man var liten eller i mammas kök när hon just upptäckt oreganon. Det känns hemlagat, helt enkelt.

Jag vill slå ett slag för den hela kycklingens comeback. Och satsa på kvalitet. Leta gärna efter en ekologisk fågel från någon mindre producent som får hela måltiden att flyga. Kyckling är dessutom klimatsmart mat. Gå tvärtemot strömmen: få pippi på hel pippi!