Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godisknäcket som ger helårsjobb

Lakritsskallar, skumkantareller, snus och tobak fixar jobb i Tänndalen. Den gamla Konsumbutiken har bytt skepnad och det är norrmännen som står för den största delen i omsättningen.

Det är numera full fart i den gamla Konsumbutiken som lades ner för många år sedan. Nu är det klassiska kooperativa sortimentet som cirkelkaffe och falukorven från Goman utbytta till ett helt annat sortiment. Nu är det lösgodis, snus och tobak som fyller hyllorna.

– Och energidryck, det gillar våra kunder från Norge, säger Kristin Svensson.

Det är hon och kollegan Jessica Swedén som sköter ruljansen som öppnade för ett drygt år sedan. Båda bor i Tänndalen och tillhör de få som lyckats få en åretruntanställning i byn.

– Kanon helt enkelt, passar perfekt och vi har ett kul och omväxlande jobb, säger Jessica Swedén.

Hon hinner även med att arbeta som massageterapeut mellan varven och Kristin är utbildad yogainstruktör.

* Rena hälsobutiken?

– Haha, knappast, men godis är poppis hos alla och det gäller väl att äta med förstånd, säger Kristin.

Det är naturligtvis gränshandeln som öppnat dörrarna för satsningen. Runt 90 procent av omsättningen står gästerna på andra sidan kölen för.

– De märks direkt när en norsk familj kommer in. Minst en full påse lösgodis per person, ett flak energidryck och sedan passar de på att köpa tobak. De vill tjäna ihop till resan, säger Jessica.

När det gäller tobak så handlar det om halva priset jämfört med Norge. Skillnaden på lösgodis är ännu större.

– Det har gjort att vi i dag har Härjedalens största sortiment av just lösgodis, säger Kristin.