Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör ditt hem allergisäkert

Kvalster i lakanen, blommor på bordet och damm i hörnen. Många svenskar dras med allergiska besvär och ofta är hemmiljön boven.

Annons

Ligg steget före inför årets pollensäsong och allergisäkra hemmet redan nu.

Hem, ljuva hem. Eller? Det må vara mysigt att befinna sig i hemmets lugna vrå, men det är inte självklart att det är där man mår bäst. För den som är allergisk eller överkänslig kan det dölja sig många osynliga fällor där hemma.

– Allergier kan vara så olika, och alla kan så klart inte få hjälp på samma sätt. Men när det gäller hemmet går det att ge några allmänna råd till alla som är överkänsliga, säger Marie-Louise Luther från Astma- och allergiförbundet.

för till ett allergisäkert hem är bra ventilation. När luften byts ut ofta försvinner också många allergiframkallande partiklar med den.

Men öppna ventiler är inte alltid det bästa, för pollenallergiker kan det stjälpa mer än det hjälper när den friska luften drar med sig pollen inomhus.

Det allra bästa, enligt Marie-Louise Luther, är därför ett ventilationssystem som renar luften innan den kommer in.

inte har råd eller möjlighet att installera det är en luftrenare ett bra alternativ.

– Luftrenaren tar hand om luften som redan finns inne och rensar bort partiklar av till exempel pollen och damm.

Det är också viktigt att huset man bor i är fritt från fukt- och mögelskador. Allergiker mår överlag bättre om det inte är så fuktigt inomhus.

Ett annat enkelt sätt att få bort allergiframkallande partiklar är att ha ett lättstädat hem där dammet inte får en chans att samlas.

Ha till exempel bokhyllor som går hela vägen ner i golvet och upp i taket, så slipper du dammsamlande ytor.

Undvik luddiga mattor som samlar damm och kvalster, och tvätta lakanen ofta.

är känslig mot just kvalster finns det kvalsterskydd att sätta på madrassen, i ett material som andas och samtidigt stänger in kvalstren i madrassen, säger Marie-Louise Luther.

Vilka material som använts vid husbygget och vid renoveringar påverkar också hur allergiker mår. För astmatiker kan det vara klokt att välja linoleummatta på golvet i stället för plastmatta, menar Marie-Louise Luther.

möjlighet att välja själv ska man se till ha så kallade lågemitterande material, de ger inte ifrån sig så mycket ämnen som man kan var känslig mot. Beprövade material som massivt trä, sten och betong är bra för allergiker. (TT Spektra)