Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en total makeover när det ändå ska förnyas

Marie Nordén kandiderar inte längre till riksdagen. Därmed öppnas dörren för Anna-Caren Sätherberg, Åre, att bli Socialdemokraternas förstanamn från Jämtlands län i nästa års riksdagsval.

Annons

Nomineringarna är långt ifrån klara. Inte förrän i mars-april hålls distriktskongressen som slutligen avgör listornas utseende. Men när Marie Nordén nu har sagt ifrån sig och i stället inriktar sig på regionvalet, faller det sig naturligt att Sätherberg blir länets listetta.

Åres oppositionsråd har redan en bra plattform att verka utifrån. Hon är distriktsordförande för S i Jämtlands län. Hon sitter sedan kongressen i våras i den socialdemokratiska partistyrelsen. Hon blev i juni dessutom utsedd att vara regionalpolitisk talesperson för partiet på riksnivå. Kort sagt: Anna-Caren Sätherberg är nu matchad både på distrikts- och central nivå för tyngre politiska uppdrag.

Det här känner nog även Marie Nordén. Att Anna-Caren Sätherberg nafsar henne i hasorna. För Årepolitikern är redan nu nominerad av ett flertal arbetarkommuner i länet. I det läget kliver Marie Nordén av redan nu och inriktar sig i stället på en ny politisk karriär i det regionparlament som ersätter landstinget från januari 2015.

Som kuriosa kan nämnas att Marie Nordén nu suttit i riksdagen i exakt elva år. Hon kom in som ersättare den 24 oktober 2002, men de senaste två mandatperioderna har hon varit självskriven som partiets förstaval från Jämtland.

Förnyelse väntar alltså på minst en av två poster på den socialdemokratiska jämtlandsbänken. Den andra platsen har sedan 2002 varit vikt för facklige representanten Gunnar Sandberg. Hur han kunnat väljas om gång efter annan är en gåta. För är det någonting som präglat honom så är det hans anonymitet.

Han varken syns eller hörs, vare sig i den lokala, regionala eller landsomfattande debatten. Kort sagt: Han är en typisk gråsosse av gamla stammen, invald på fackliga meriter utifrån ett gammaldags system som förr gick ut på att facket just skulle ha sina egna representanter.

Ett sorts inofficiellt rättvisepatos har gällt mellan LO och SAP. Det här borde nu ha spelat ut sin roll. Riksdagsledamöter ska väljas för sina personliga egenskaper – inte utifrån organisationstillhörighet inom arbetarrörelsens olika grenar.

Så när Socialdemokraterna i Jämtlands län nu byter ett ansikte finns anledning tänka nytt även kring den andra riksdagsplatsen. Gör en total makeover när det ändå ska förnyas.

I så fall öppnas dörren för ytterligare en ny person vilket vore önskvärt. Som länets största parti skulle Socialdemokraterna må bra av en vitalisering, men det är förstås väljarna som slutligen avgör söndag den 14 september nästa år.