Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör ett grönt klipp i sommar

En gammal bensindriven gräsklippare kan vara en riktig miljöbov, men det finns alternativ. Vi ger de bästa tipsen inför säsongen och guidar till åtta modeller med miljöambitioner.

Enligt Konsumentverket är utsläppen från en gammal bensindriven tvåtaktsmotor direkt skadliga för den egna hälsan och för miljön. Dessutom uppger Miljöförvaltningen i Göteborg att en tio år gammal motorgräsklippare som används en timme kan släppa ut lika mycket farliga kolväten som en modern bil gör under 15 mils körning. Det är med andra ord värt att titta på alternativen.

ökade kunskap om miljöfrågor får också effekt ute i handeln. Detta är bland annat något som bekräftas av Johan Dansk, försäljare av gräsklippare hos Spånga Järn. Han berättar att de i år satsar stort på miljömärkta maskiner för att möta kundernas efterfrågan. Förutom miljömärkningar tipsar Johan Dansk om att använda alkylatbensin vid köp av motorgräsklippare samt att titta på andra miljövänliga val som el- och batteridrift.

enligt Svenska Petroleum Institutet (SPI) det mest miljövänliga bränslet för gräsklipparmotorer, eftersom det är så gott som fritt från skadliga kolväten som exempelvis svavel och bensen. Enligt Göteborgs miljöförvaltning kan utsläppen av farliga kolväten minskas med 60 procent och utsläppen av kväveoxid med 30 procent om man byter till alkylatbensin. Vill du undvika avgaser helt och hållet finns det många alternativ, särskilt om du har en mindre tomt. Mest miljövänligt och konditionshöjande är naturligtvis att klippa för hand, men för detta krävs två saker – en bra ”handjagare” och en lagom stor gräsmatta. Tekniken passar bättre till den lilla radhustäppan än den stora villaträdgården. Även elektriska gräsklippare är en vanlig syn i radhusområden och tättbebyggda villakvarter eftersom dessa maskiner är avgasfria och bullrar mindre än bensinklippare.

sladd- och bensinlöst i sommar är det förutom handgräsklipparen, uppladdningsbara batteriklippare som gäller. Dessa modeller är ett bra alternativ ur miljösynpunkt, men har begränsad drifttid. Om du gillar att ta det lugnt under sommaren väljer du en klipprobot som sköter klippning och laddning automatiskt. Att bekvämlighet är en lyx bekräftas dock av priset på Husqvarnas modell Automower Solar Hybrid. Det rekommenderade priset är 29 500 kronor, men då får man samtidigt en självgående gräsklippare med solceller och klippkapacitet upp till 2 100 kvadratmeter. (Smartson/TT Spektra)