Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör inte kulturen till en ny arenafråga

Det blev precis så som jag hoppades att det inte skulle bli. Svaret på engagemanget för ett kulturhus och en satsning på kulturen i Östersund blev en presskonferens med Socialdemokraternas kommunalråd tolv dagar före valet.

"Här ska det ligga", sa AnnSofie Andersson, strax efter att hon kungjort att detta är sista mandatperioden för henne.

"Monumentet över min kommunalrådstid", kunde hon ha tillagt.

Och med ens förvandlades den sköra politiska enigheten om kultursatsningar i Östersund till ett klumpigt valutspel.

Fakta är följande. Det finns en betydande politisk enighet om att satsa 100 miljoner kronor på kulturverksamheten i stan från 2017 och framåt.

Men det finns inga pengar i någon budget. Det finns inte ens någon budget. Det finns ett budgetförslag, med en grov långsiktig ekonomisk plan.

Budgetbeslut för 2015 tas 23 oktober. Beslutet om och hur mycket pengar det kan finnas till kulturhussatsning tas väsentligt längre fram, det måste faktiskt politiken vara ärlig och säga.

Det finns alltså gott om tid för allt som saknades i den gamla arenafrågan. Utredningar av olika placeringar är bara en del.

Dialog med kulturutövare, entreprenörer, föreningar och med alla oss som tar del av kulturen är en minst lika väsentlig del.

Och den dialogen borde alla förstå, med historien i färskt minne, tjänar på att kommunalrådet inte börjar hela dialogen med att ställa sig framför biblioteket och begränsa valmöjligheten till ett till eller påbygge.

Centerpartiet tycker att det är bra att tomten vid biblioteket undersöks. Det måste göras förr eller senare. Inte minst mot bakgrund av de stora problem som funnits med de byggnader som redan ligger på tomten.

Det måste sannolikt utredas fler lägen. Men diskussionen om vad som ska finnas i den nya lokalen, vilka som ska få möjligheter genom kultursatsningen, hur vi stöttar kulturen som tillväxtfaktor med den här satsningen, är bara några frågor som också återstår.

Så jag hoppas att S i Östersund taggar ner en smula och inte helt i onödan skapar en ny arenadiskussion i Östersund. Kulturen är värd mer än så. Ta ett steg tillbaka och för en dialog i stället för att kalla till presskonferenser.

Bosse Svensson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel