Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör inte SD till vågmästare

Styret i Bergs kommun utgörs efter valet av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Samtidigt som ett främlingsfientligt parti har gått fram starkt har vi ett historiskt stort antal nyanlända, såväl i kommunen som i övriga Sverige. Vi vill möta detta med öppenhet och en politik där alla människors lika värde är en grundpelare.

Vår hand är utsträckt till Centern och Moderaterna – det behövs ansvarstagande och samarbete för att inte Sverigedemokraterna ska få en vågmästarroll.

S och MP har inlett ett samarbete med målet att styra Bergs kommun under mandatperioden. C inbjöds att vara med men valde att stå utanför, och därför har vi samma parlamentariska läge i Bergs kommunfullmäktige som i riksdagen.

Vi har majoritet i alla styrelser och nämnder – utom i kommunfullmäktige. Om M och C väljer att ge SD en vågmästarroll har de tillsammans 16 mandat mot våra 15 mandat i kommunfullmäktige.

I den enda votering som hittills har genomförts i Bergs nya kommunfullmäktige skedde just detta. Förslaget var att utreda om kommunstyrelsen bör ta över planerings- och finansieringsansvar för lokaler, för att på så vis minska risken för misslyckade centraliseringsåtgärder inom skola och omsorg.

Till vår förvåning röstade C och M mangrant nej till utredningen. Därmed kunde SD stoppa förslaget – med stora rubriker i media som följd.

Vi hoppas och tror att detta inte är starten på en lång räcka av propagandasegrar för ett parti som kan ställa till stor skada i en orolig tid med stora globala flyktingströmmar.

Vi vill ta ansvar för att hjälpa människor som flyr från svält, krig och förföljelse. Dessutom har vi allt att vinna på att skapa en tolerant och välkomnande miljö som gör att människor från andra delar av Sverige och världen vill bosätta sig i vår kommun och bidra till välfärd, kultur och befolkningsutveckling.

Dessbättre gick budgeten för 2015 igenom utan reservationer. De senaste fem åren har kommunen redovisat ekonomiska överskott, vilket är konsekvensen av en gemensam vilja att dra åt samma håll.

De kommande åren innebär dock stora ekonomiska utmaningar som kräver ännu mer av ansvar och samarbete.

Trots ett ansträngt ekonomiskt läge valde vi att bifalla ett oanmält förslag från C och M om att utöka budgeten för deras egna ledamöters betalda politiska tid med drygt 30 procent.

Nu måste de använda sina utökade resurser konstruktivt, i ett läge där vi för kommunens bästa behöver undvika att göra Sverigedemokraterna till vågmästare.

Vi kommer att arbeta för ett öppnare samarbetsklimat i kommunpolitiken. Vi tror på stärkt dialog som ett verktyg för utveckling.

Vi ska ta vara på medborgarnas kunskaper och engagemang genom nya digitala diskussionsforum, öppna nämnd- och styrelsemöten och kommunfullmäktigemöten på olika platser i kommunen.

Vi tänker skapa ett ännu mer inkluderande budgetarbete.

Tillsammans kan vi skapa ett öppnare, tolerantare och modernare Bergs kommun!

Therese Zetterman (S)

Olle Schubert (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel