Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör "kulor" av sulor

Hon kom till Woolpower för att göra ett examensarbete. Nu har hon gjort sig själv oumbärlig på företaget tack vare en ovanligt smart idé.

Annons

Cajsa Nilsson, student på Sportstech på Mittuniversitetet i Östersund, har kommit fram till en lösning där företaget kan komma att tjäna miljoner på det svinn som tidigare bara eldades upp.

– Jag kände till problemet med det stora svinnet och tyckte att det borde kunna tas tillvara och användas till något vettigt, säger Cajsa Nilsson som nu gjort verklighet av sin idé.

Av det svinn som tidigare bara eldades upp ska det nu tillverkas skosulor som kommer att kunna generera miljoner i vinst till företaget.

Varje dag skickas två containrar fulla av svinn av finaste merinoull från Woolpower till förbränning. Från och med nu är det slut med det.

Tänk pepparkaksbak, där blir det ett visst svinn mellan kakformarna. På samma sätt blir det svinn här då de tyger stansas ut som ska bli Woolpowers produkter. Det svinnet tas nu tillvara och skickas till Litauen där det rivs upp till något som kan liknas vid torktumlarludd. Av luddet nålfiltas mattor som skickas tillbaka till Östersund där själva stansningen av skosulorna görs. Lika enkelt som genialt.

– Det betyder två stora vinster för oss. Dels mindre miljöpåverkan och dels kan vi kan göra oss en hacka på det vi tidigare slängde, helt enkelt en intäkt vi inte kommit åt tidigare. säger Pål Dufva, produktutvecklare på Woolpower.

– Nu ska sulorna lanseras för våra distributörer därefter ska vi sälja in dem. Kunden kommer att finna sulorna i butik senare i vår, säger Dufva som ser det som troligt att de nya sulorna dessutom kommer att resultera i ett antal nya arbetstillfällen i framtiden.