Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör kulturen tillgänglig för alla

Nu inleds julen och för många väntar spännande filmupplevelser. Men för många med funktionsnedsättning är biobesök krångligt.

Få biografer informerar på hemsidan om var i salongen rullstolsplats finns och ytterst sällan går det att boka plats på nätet.

I december förra året och i januari i år gjordes över 4 miljoner biobesök i Sverige. En undersökning vi gjorde förra året visade på brister när det gäller tillgänglighet på biograferna i landet. Mycket lite har förändrats sedan dess.

Den bristande tillgängligheten gör att ett enkelt biobesök kräver stora insatser för en person med funktionsnedsättning. Förutom att man kanske inte kan sitta bredvid sina vänner eller kan se den film man vill, ska man också ordna transport och kanske en personlig assistent.

Tyvärr är bio är bara ett område där kulturen är svårtillgänglig. Endast var tionde kommun i landet ställer alltid krav på att den kultur som kommunen finansierar ska vara tillgänglig för alla. Nära hälften ställer inte krav alls.

I Jämtland är situationen densamma och detta gör att det kan vara svårt att besöka konserter, utställningar och andra arrangemang.

Omkring 23 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har en eller flera funktionsnedsättningar enligt Statens folkhälsoinstitut. Det skulle innebära att det finns omkring 25 000 människor med funktionsnedsättning i Jämtland. En stor grupp människor drabbas alltså när tillgängligheten brister.

Både biografägare och kommunerna i Jämtland måste agera för att göra kulturen tillgänglig för alla. Genom att se till att den kultur som får stöd av kommunen är tillgänglig kan viktiga steg tas mot ett samhälle där alla får rätt till ett bra och utvecklande liv.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel