Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör om planen för Storsjö Strand

Storsjö Strand eller barriär? Frågan är berättigad med tanke på hur detaljplanen för Storsjö Strand tillåter utformningen på de byggnader som ska placeras på stranden.

När man sett fotomontaget som illustrerar hur området kommer att se ut så anser vi att Jamtlis invändningar i efter det att detaljplanen skickades ut för granskning är högst befogade.

Det Jamtli säger är: ”Efter fotomontagets tillblivelse framstår även byggnadernas höjd som högre jämfört med intrycket som gavs av ritningarna i samrådet. Detta gör bland annat att vyn över Storsjön från Österängen kommer att bli mindre än den är i dag. Om det är så att utblickarna från gränderna över Storsjön försvinner eller begränsas kan det vara en påtaglig skada för riksintresset för kulturmiljö Östersunds stad. I uttrycket för riksintresset står beskrivet: 'stadens anblick och silhuett samt utblickarna mot Storsjön och det omgivande landskapet.'"

Folkpartiet har i miljö- och samhällsnämnden och kommunstyrelsens behandling av detaljplanen yrkat på att höjden på de tilltänkta bostadshusen måste sänkas. Vidare att det tilltänkta höghuset på sju våningar ska tas bort ur planen. Ett höghus passar inte enligt vår mening in i stadsbilden.

Östersunds utseende får nu inte ytterligare fördärvas av en majoritet som tycks vara okänslig för den karaktär som staden ges dess av låga bebyggelse.

Vi vill också att den jordvall som är tänkt att skilja bebyggelsen på Storsjö Strand från järnvägen ska tas bort ur planen. Den kommer att naturligtvis att förfula området som alla sådana vallar gör. Stadsdel Norr är ett utmärkt exempel på detta.

Av två onda ting hade en mur som det var tänkt från början nog utseendemässigt varit att föredra.

Vi anser att avskilja bebyggelsen på Storsjö Strand och att uppnå säkerhetsavståndet till järnvägen kan ske både utan mur och utan vall. Bebyggelsen kan flyttas några meter västerut och då räcker en häck och staket i samma höjd som mellan järnvägen och Strandgatan.

Folkpartiet vill utveckla Storsjö Strand men det ska ske på ett sätt som innebär att vi är rädda om Östersunds karaktär och att vi får en stadsdel som fylls med mer än boende och som kan bli en så integrerad del av stadens centrum som möjligt.

Som detaljplanen nu är utformad anser Folkpartiet att det finns skäl att återremittera den och göra bättre.

Lennart Ledin (FP)

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel