Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör ont att titta på

Cullbergbaletten

Koreografi: Jefta van Dinther

Ljuddesign: David Kiers

Ljusdesign: Minna Tiikainen

Scenbild: SIMKA

Betyg: 4

Annons

I ett av de första kapitlen i Michael Endes bok Momo – kampen om tiden leker barnen att de seglar skeppet Argo. De hamnar i en fruktansvärd storm och utan att ha en aning om tiden som går leker barnen, på fullt allvar, vidare tills de upptäcker att det mörknat. Samma känsla får jag när jag ser Cullbergbalettens nio dansare fara omkring på scenen under dryga timmen. De leker på fullt allvar tills ljuset slocknar.

Mina associationer går alltså direkt till havet och ett gäng desperata sjömän som till varje pris måste säkra seglen inför den annalkande stormen. Det fina med dans är att varje åskådare var för sig kan bilda sin egen uppfattning om vad verket handlar om. Plateau Effect är en fysisk föreställning som det nästan gör ont att titta på. Volymen och det pulserande strobliknande ljuset ligger stundtals på gränsen till det outhärdliga men det är samtidigt också något av det vackraste jag sett på Storsjöteaterns scen.

Några invändningar finns, det blir ibland för lite dans och för mycket av scenarbetande för dansarna och vissa delar av verket hade kunnat förkortas för att ge utrymme åt just detta. Överlag är det dock ett visuellt och audiovisuellt storverk och jag vill rikta ett stort tack till Östersunds teaterförening för att de låter oss ta del av även denna konstform. Tyvärr är salongen halvfull ikväll och det är synd när modern dans av denna dignitet gästar Östersund.