Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör skilsmässorna mer rättvisa

Skiljer man sig delar man på huset, bilen och pengarna på sparkontot – oavsett hur mycket den ena personen har bidragit till inköpen eller besparingarna.

Att det är så det går till vid en bodelning är något som de flesta känner till. Däremot glömmer vi ofta bort att pensionskapitalet, som inte sällan är det som är värt mest pengar, inte ingår i en bodelning.

Det tycker Folkpartiet är fel. En större del av pensionen borde därför ingå i bodelningen och delas lika vid skilsmässa.

Det skiljer 3,6 miljoner mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna i livsarbetsinkomst.

Att det är så är ett resultat av den ojämställda arbetsmarknaden där det traditionellt kvinnliga värderas lägre än det traditionellt manliga, där kvinnor i mycket större utsträckning arbetar deltid och gör det obetalda hem- och omsorgsarbetet, och där det förekommer diskriminering på arbetsmarknaden.

De orättvisor som finns under arbetslivet förstärks under pensionen. En anledning till det är att tjänstepensionssparandet är så ojämställt fördelat.

För tjänstepensionen finns ingen övre gräns för hur mycket man kan spara. Det leder till att mäns tjänstepensioner är nästan dubbelt så höga som kvinnors.

Så länge man lever som ett gift par är det inte säkert att den här skillnaden påverkar levnadsstandarden negativt – precis som under de yrkesverksamma åren kan man dela på utgifter och spara tillsammans.

Men vid en skilsmässa kan en kvinna som arbetat mycket deltid, eller i ett lågbetalt yrke, upptäcka att en skilsmässa blir väldigt dyr.

Trots att man delar på allt det man byggt upp tillsammans, lämnas pensionen orörd vid en bodelning och de flesta frånskilda kvinnor får se sin inkomst minska, samtidigt som deras levnadskostnader ökar.

Så kan vi inte ha det – särskilt inte eftersom det här händer så många. Varje år skiljer sig mellan 10 000 och 15 000 personer som är över 50 och över 315 000 pensionärer är frånskilda. Bara i Östersund bor nästan 1 300 kvinnor som är frånskilda pensionärer.

Folkpartiet vill att en större del av pensionen ska ingå i bodelningen när man skiljer sig. Vi tror att det är en pusselbit som måste på plats för att många ensamstående kvinnors pensioner ska bli högre och vi tror dessutom att det gör skilsmässorna mer rättvisa.

Det ska alltid löna sig att arbeta, och när man skiljer sig borde det som man har arbetat ihop tillsammans delas lika.

Maria Arnholm (FP)

Lennart Ledin (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel